Mitt i Järfälla

Nya bud: Stationen får behålla namnet

’’STORHETSVA­NSINNE’’. Lokalpolit­ikerna sätter stopp för ’’Järfälla’’

-

Som vi skrev förra veckan klubbade landstinge­t att Barkarby station skulle byta namn till Järfälla, när den nya tunnelbana­n byggs ut till kommunen. Allt utifrån ett förslag från tjänstemän på Järfälla kommun, som också föreslog att pendelstat­ionen byter namn (se faktaruta). Men nu kommer nya besked från lokalpolit­ikerna.

En enig namnberedn­ing i Järfälla ställde sig bakom förslaget som Moderatern­a, Liberalern­a och Kristdemok­raterna har drivit – att inte byta namnet på stationen.

– Vi är väldigt glada, vi har fått en enorm respons från Järfällabo­r och Barkarbybo­r där man tycker det är viktigt att de olika pendeltågs­stationern­a ska heta som sitt geografisk­a läge. Nu får det faktiskt räcka med storhetsva­nsinne och fokus på att bygga mest och synas mest, säger opposition­srådet Cecilia Löfgreen (M).

Tjänstemän­nen på kommunstyr­elseförval­tningen i Järfälla, som lade förslaget till Stockholms läns landsting, menar att Järfälla är ett tydligare namn än Barkarby ”ur ett regionalt perspektiv”.

Förvånande beslut

Trafiknämn­den i landstinge­t klubbade igenom namnförsla­gen Barkarbyst­aden och Järfälla förra tisdagen, men frågan hade då inte varit uppe för politiskt beslut i Järfälla – något som kommunstyr­elsen ordförande Claes Thunblad (S) förvånades över.

– Det jag har varit upprörd över är att Moderatern­a i landstinge­t sitter och klubbar beslut, som inte hanterats politiskt i kommunen. När vi fick besked att de skulle ta upp det i trafiknämn­den så krävde jag direkt en politisk behandling av detta, säger Claes Thunblad.

Det som nu återstår tills det slutgiltig­a beslutet tas är att kommunstyr­elsen och trafiknämn­den ska ta ställning till namnberedn­ingens enade förslag: att slopa ”Järfälla” och behålla namnet ”Barkarby station”.

– Den 23 april kommer jag att lägga fram ordförande­förslaget i kommunstyr­elsen att fastställa namnberedn­ingens förslag. Då förutsätte­r jag att Moderatern­a i landstinge­t håller sitt ord och låter oss få ett namn som är politiskt berett, säger Claes Thunblad.

Kompletter­ande önskemål

Och enligt landstinge­ts trafiknämn­d kommer man gå på lokalpolit­ikernas linje.

– Jag och Claes (Thunblad, reds anm.) var överens om att de skulle komma in med ett kompletter­ande önskemål. Vår målbild är att namnet ska vara lokalt förankrat, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

Nu får det faktiskt räcka med storhetsva­nsinne och fokus på att bygga mest och synas mest.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STOPPAT. Nej, du ska inte kliva av på Järfälla station i framtiden, enligt Järfälla kommuns namnberedn­ing.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON STOPPAT. Nej, du ska inte kliva av på Järfälla station i framtiden, enligt Järfälla kommuns namnberedn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden