Mitt i Järfälla

Gåfotboll – härlig för både kropp och själ

Klara, färdiga, gå! Ja, alltså gå på riktigt – sporten där det är förbjudet att springa har kommit till Viksjövall­en. Vi hängde med på en träning.

-

En spelare i det rosa laget passar bollen.

– Spring! Eller nej, jag menar gå, hojtar Tina Knoxborn, 65, från avbytarbän­ken.

Sedan några veckor tillbaka arrangerar IFK Viksjö träningar i gåfotboll för seniorer som är 55 plus. Här på Viksjövall­en har ett drygt 20-tal seniorer, de flesta från Järfälla, samlats för träning. En nästan lika stor publik hejar på spelet.

Efter uppvärmnin­g blir det genomgång av regler. Gåfotboll fungerar ungefär som vanlig fotboll, men om någon springer blir det frispark för motståndar­laget. Det är inte heller tillåtet att ha sulan på bollen då det finns risk för fallskador. Antalet spelare kan variera, men utgångspun­kten är sex spelare per planhalva, och matcherna spelas i två halvlekar, en kvart långa.

– Men vi prövar oss fram, det finns inget tydligt regelverk, säger Anneli Gigg, kanslichef på IFK Viksjö som dömer dagens match för damer.

Just den här dagen spelar nämligen damerna och herrarna uppdelat för första gången. Skönt, tycker de kvinnor vi pratar med – på så vis blir tacklingar­na lite färre, menar de.

De flesta på planen har inte spelat fotboll tidigare.

– Jag hade aldrig spelat innan. Men jag är lite modig ibland, säger Rita Liland, 71.

Matchen drar igång. Några frisparkar blir det – att hålla sig från att springa är inte helt lätt.

– Det är det svåraste, att inte springa. Man får hela tiden tänka: gå, gå, gå, säger Eva Holm Sundbergh, 68, från avbytarpla­ts.

Det blir paus. Eftersom det idag bara finns en avbytare på två lag är varje halvlek kortad till fem minuter. Det pustas ut och dricks vatten, några ställer sig i skuggan för att undkomma försommarv­ärmen.

– Har du riktiga fotbollssk­or, frågar en av kvinnorna en annan.

– Nej, det är bara trasiga promenadsk­or, men de ser nästan ut som fotbollssk­or, blir svaret.

Matchen drar igång igen. Det blir mycket skratt och hejarop, även från åskådarpla­ts.

Flera föreningar runtom i Stockholm är på gång att starta upp gåfotboll, en satsning som sker ihop med Fotbollsfö­rbundet och Stockholms­idrotten. Söder om stan har Enskede IK dragit igång träningar, och det finns planer på att IFK Viksjö ska möta dem i matcher till hösten. Och intresset i Viksjö råder det heller ingen brist på – även om damsidan gärna ser att ännu fler hakar på.

Tillbaka till avbytarpla­ts där Ann-Marie Böhrens står. Genom åren har hon gått på många av sina fyra barnbarns fotbollsma­tcher. Men snart

Man mår bra i både kroppen och själen av det här, det är så socialt med.

blir det kanske barnbarnen som får komma och titta på henne istället.

– De är nog lite imponerade av sin mormor! Det är mycket svårare att spela än man tror, och lite rädd är jag när bollen kommer flygande, säger hon, och fortsätter:

– Men man mår bra i både kroppen och själen av det här, det är så socialt med.

Gällande knepighete­n i spelet får hon medhåll från Villen Öberg:

– När man sitter hemma i soffan och ser fotboll på tv är det så lätt att säga vad de borde göra, att tänka ”hur svårt kan det vara?”. Men när man själv spelar inser man att det inte är så lätt, man måste koncentrer­a sig så, säger hon.

Men de får ju i alla fall springa...

– Ja, då blir det ju lättare såklart! Louise Bornhall

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SKOTT. Barbro Östlund, 66, siktar på mål, och Rita Liland, 71, tar sig raskt framåt mot bollen. Men springer gör hon inte – det är förbjudet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SKOTT. Barbro Östlund, 66, siktar på mål, och Rita Liland, 71, tar sig raskt framåt mot bollen. Men springer gör hon inte – det är förbjudet.
 ??  ?? LAGUPPDELN­ING. Ena laget får ta på sig västar – men de orangea visar sig vara för små. Det får bli ett rosa lag istället.
LAGUPPDELN­ING. Ena laget får ta på sig västar – men de orangea visar sig vara för små. Det får bli ett rosa lag istället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden