Mitt i Järfälla

BYTTE LAPTOPEN MOT TRÄDGÅRDSS­PADEN

Ina Jardelle tipsar om hur du bäst planerar din trädgård.

-

När vi tog över vårt lantställe på en ö så fanns det inte en blomma där ute, det var en skogstomt med tallar överallt. Men jag ville ha bärbuskar och göra fint. Det var så det började. Då tänkte jag ’äh, jag köper väl lite blommor och planterar som jag tycker’, men det är inte så enkelt. Vissa vill ha sol, andra skugga, några sur jord och en del kalkigt. Vi har fått lära oss längs vägen. Dessutom insåg jag: växter är ju svindyrt! Så jag började köpa på Tradera och tigga sticklinga­r av kompisar.

Att börja odla har ändrat hela min syn på hur vi lever, det är inte hållbart med allt slit och släng. Vi släpade hushållsso­por från ön och jordsäckar och gödning dit. I stället för att ta vara på det vi kunde! Nu kompostera­r vi allt som går, i tre olika sorters komposter.

När jag var liten ville jag bli florist men den gymnasieli­njen fanns bara i en annan stad och jag ville inte lämna mina polare. Så jag blev strategisk koordinato­r i stället. Missförtå inte, jag älskar att administre­ra, men sen jag återuppliv­ade mitt växtintres­se så har det bara vuxit och för ett halvår sedan började jag plugga till trädgårdsa­rkitekt. Det som fick mig att ta steget var delvis vår flytt från Hummelmora till utkanten av Viksjö. Det var trädgården som avgjorde, det är en riktig skatt! Vi fick till och med en skattkarta över varenda plantering, rabatt och blomma som husets förre ägare gjort för en massa år sedan. Han kallades Gröna Lasse, var kommunpoli­tiker och ska ha kämpat för naturreser­vatet här intill.

Men det var nästan 20 år sedan han dog så trädgården var helt igenvuxen. Nu när jag påtar hittar jag nya grejer hela tiden: en stenlagd gång under mossan, eller vad sägs om att vi har alla Sveriges landskapsb­lommor i gräsmattan! Men trots att det är häftigt ingår det inte riktigt i min plan. Så jag gräver upp, flyttar om, har bjudit in grannar att komma och gräva. Inget ska i alla fall gå till spillo.”

Då tänkte jag ’äh, jag köper väl lite blommor och planterar som jag tycker’, men det är inte så enkelt.

 ??  ??
 ??  ?? I ett hus vid skogen, ”där Viksjö tar slut” Maken Niklas Jardell och barnen Anton, 19 och Oliver, 10. Jobbar deltid med administra­tion, driver företaget Trädgårdsa­rkitekten Stockholm i trädgården: Gummistövl­ar Text: Berättat för: Stella Papapanagi­otou...
I ett hus vid skogen, ”där Viksjö tar slut” Maken Niklas Jardell och barnen Anton, 19 och Oliver, 10. Jobbar deltid med administra­tion, driver företaget Trädgårdsa­rkitekten Stockholm i trädgården: Gummistövl­ar Text: Berättat för: Stella Papapanagi­otou...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden