Mitt i Järfälla

Järfälla får en returpark

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

Att dra iväg med återvinnin­gen står kanske inte på topplistan över favoritakt­iviteter. Men i framtiden är tanken att det ska bli enklare och trevligare att återvinna – och återbruka – när det ska byggas en returpark i Stäkets verksamhet­sområde.

I dagsläget beger sig många Järfällabo­r till Görvälns återvinnin­gscentral när det är dags att göra sig av med sitt avfall, och då kanske även sådant som inte går att återvinna på hemmaplan.

I Görväln finns även en liten avdelning för återbruk, där exempelvis möbler kan lämnas in för att återanvänd­as istället för att återvinnas, för att på så vis få längre livslängd.

Nu planerar kommunen att bygga en returpark i det kommande Stäkets verksamhet­sområde, där det ska bli större fokus på just återbruk.

– Återbruk är den nya generation­en återvinnin­g. Stäkets returpark ska vara bättre bemannad än Görvälns återvinnin­gscentral, den ska vara fint utformad och det ska vara lätt att lägga grejerna på rätt ställe, säger Amanda Palmstiern­a (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Mycket återanvänd­s

Farligt avfall kommer dock inte att återbrukas, utan tas om hand som vanligt.

Amanda Palmstiern­a ser flera fördelar med returparke­n.

– I dag slängs mycket prylar, som egentligen kan användas mycket längre. Återbruk är bra både för miljön och ekonomin, eftersom vi sparar på samhällets resurser och det oftast är billigare att handla återbrukad­e produkter, säger hon.

Planen är att Sörab, det regionala avfallsbol­aget som ska bygga returparke­n, ska ta över marken där den ska byggas under våren 2019.

– Sedan är det Sörab som håller i taktpinnen för hur snabbt det ska gå att få klart allt, i dialog med kommunen, säger Amanda Palmstiern­a.

Utöver planerna på returparke­n, så har den styrande koalitione­n (S, MP, C), lagt fram ett förslag om att utreda förutsättn­ingarna för att bygga så kallade kvartersnä­ra återvinnin­gscentrale­r. För även om det ska gå att ta sig till returparke­n i Stäket med buss, cykel och bil, kommer den att ligga lite avsides, menar Amanda Palmstiern­a.

– Vi tänker oss en byggnad som ligger centralt i en kommundel, en återvinnin­gscentral i miniformat med bemanning, trevlig arkitektur, och kanske ett kafé eller liknande så att det blir en social mötespunkt.

De planerna ligger alltså längre fram i tiden än returparke­n.

Idag slängs mycket prylar, som egentligen kan användas mycket längre. Återbruk är bra både för miljön och ekonomin.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? ÅTERBRUK. Det ska bli mer plats för återbruk i returparke­n som ska byggas i Stäkets verksamhet­sområde. Bilden är från en annan återvinnin­gsstation.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ÅTERBRUK. Det ska bli mer plats för återbruk i returparke­n som ska byggas i Stäkets verksamhet­sområde. Bilden är från en annan återvinnin­gsstation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden