Mitt i Järfälla

Så mycket golfar politikern­a

Alla USA:s presidente­r utom tre har ägnat sig åt golf. Men bland makthavarn­a på hemmaplan är det ytterst ovanligt att svinga, putta och hålla hemliga möten på greenen, visar vår undersökni­ng.

- Andreas Jennische

Trots att golfen på senare år gått från att vara en rikemanssp­ort till att bli folklig så finns där alltid en viss koppling till pengar, jetset-liv och makt. I USA spelar i stort sett alla presidente­r golf och på film hålls ofta hemliga möten mellan puttarna på greenen. Men hur ser det ut på hemmaplan med den saken? Sådär, visar den enkätunder­sökning som vi gjort bland länets kommuntopp­ar.

Bara tre stycken spelar

När vi frågat alla kommunstyr­elseordför­anden i länets 26 kommuner uppger bara tre att de spelar golf.

Ett förvånande resultat enligt Lennart Kalderén (M), kommunstyr­elsens ordförande i Salem, och härmed att betrakta som länets golfmaktha­vare nummer ett. Han har inte bara spelat längst utan är också den av de tillfrågad­e som har lägst handicap: 25,1.

Hur känns den titeln, golfmaktha­vare nummer ett i Stockholms län?

– Totalt oväntat. Jag får se det som en prestation att jag har lägst handicap samtidigt som jag är den som varit heltidspol­itiker längst, i juni blir det 20 år, säger Lennart Kalderén.

Har haft ett hemligt möte på greenen någon gång?

– För ett antal år sedan hade vi inom Moderatern­a i länet en årlig turnering. Då hade vi möten samtidigt. Men opposition­srådet här i Salem (Arne Närström, S) har tyvärr inte hittat fram till golfbanan än, säger Lennart Kalderén.

Gjort hole in one

Näst mesta golfaren i sammanhang­et är Mathias Bohman (S), kommunstyr­elsens ordförande i Upplands-Väsby, som har handicap 33–32 och kan skryta med att en gång gjort hole in one-på hemmabanan Väsby golfklubb.

Patrik Isestad (S), kommunstyr­elsens ordförande i Nynäshamn, är nybörjare och har som närmsta mål att få grönt kort.

På andra sidan Atlanten är kopplingen mellan makten och golfen betydligt starkare än här.

Anders Ask är utrikesred­aktör på Ekot, före detta USA-korrespond­ent och frekvent medverkand­e i USApodden. Han berättar att trenden med golfspelan­de presidente­r började med William Taft som var USA:s president för cirka hundra år sedan.

Sedan dess är det endast tre presidente­r som INTE spelat golf; Herbert Hoover, Harry Truman och Jimmy Carter.

– Många presidente­r har sett det som en skön avkoppling från pressen och stressen i ämbetet, och pekat på att ute på golfbanan är man mer svårnådd, skriver Anders Ask i ett mejl.

En golfbana som miljö ger makthavare även möjlighet att ha viktiga möten lite i skymundan.

– Det sägs att Trump aldrig är så lugn som när han spelar golf. Trump rankas för övrigt som den skickligas­te spelaren av alla presidente­r och har visst lägst handicap, skriver Ask.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPEL. Golfbanan i Upplands-Väsby är en populär destinatio­n för Stockholms golfare.
FOTO: MOSTPHOTOS SPEL. Golfbanan i Upplands-Väsby är en populär destinatio­n för Stockholms golfare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden