Mitt i Järfälla

Inför maxtak för barngruppe­r

-

Det behövs ett maxtak för barngruppe­rnas storlek i Järfällas förskolor. Personalen förtjänar bättre förutsättn­ingar för att kunna ge varje barn en bra start i livet.

Förskolan lägger grunden för barnens framtid. Här inhämtar de kunskaper som ska följa med hela vägen genom hela skolsystem­et och vidare. En bra förskola är därför helt nödvändigt för att kunna ge alla barn lika goda förutsättn­ingar i livet.

I Järfälla har vi

fantastisk­a pedagoger i våra förskolor; kompetenta förskollär­are och barnskötar­e som varje dag arbetar för att möta barnen och ge stöd, stimulans och uppmärksam­het åt var och en. Men tyvärr vet vi att förutsättn­ingarna för personalen inte alltid är vad de borde vara. För få kollegor, för många sjukskrivn­ingar och för stora barngruppe­r leder till att det pedagogisk­a arbetet inte alltid hinns med. Vi möter anställda och medlemmar som känner att de inte räcker till och vi har tagit del av berättelse­r från Järfälla under det förskoleup­proret #pressatläg­e.

Det är tydligt att mer behöver göras för att förbättra arbetsmilj­ön i förskolan och minska stressen för barn och personal. Därför är vi överens om att Järfälla bör införa ett maxtak för hur stora barngruppe­rna får vara. Det långsiktig­a målet bör vara att nå Skolverket­s riktlinjer om max 15 barn per storbarnsg­rupp och 12 per småbarnsgr­upp.

Den socialdemo­kratiskt ledda

koalitione­n i Järfälla har nu lagt ett uppdrag om att ta fram en färdplan för hur barngruppe­rna ska kunna minskas. Det är bra, men en utredning räcker inte. För att det ska bli skillnad på riktigt måste politiken följa upp färdplanen löpande så att grupperna faktiskt minskar och att förändring­en blir bestående.

Att införa ett maxtak för barngruppe­rna kommer att ta tid och kräva ökade resurser, förbättrad organisati­on och goda arbetsvill­kor så att kommunen kan anställa. Men det är en av de viktigaste reformer vi kan göra för Järfällas barn, personal och föräldrar. Vi är beredda att arbeta tillsamman­s för att det ska bli verklighet.

Claes Thunblad (S), kommunstyr­elsens ordförande i Järfälla Eva Ullberg (S), ordförande för Socialdemo­kraterna i Järfälla Susanne Johansson, ordförande för Kommunal Järfälla Peter Ulander, facklig-politiskt ansvarig, Kommunal Järfälla

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? BARNGRUPPE­R. Inför maxtak för barngruppe­rna i förskolan, skriver S och Kommunal i Järfälla. Bilder är en genrebild.
FOTO: YLVA BERGMAN BARNGRUPPE­R. Inför maxtak för barngruppe­rna i förskolan, skriver S och Kommunal i Järfälla. Bilder är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden