Mitt i Järfälla

Lyft fram hedersprob­lematiken i ljuset

-

Vi måste utöka vår kunskap om det många blundar för. Var tionde mord var hedersrela­terat för två år sedan. Enligt statistik från Nationella kompetenst­eamet i Östergötla­nd har antalet som sökte hjälp för hedersvåld 2015 fördubblat­s. Trenden ser inte ut att bli bättre framöver.

Hedersfört­ryck, tvångsäkte­nskap, hedersvåld. Ja, tro det eller ej men just nu i denna stund som du sitter bekvämt och läser detta, pågår ett planerat tvångsäkte­nskap mot ett barn. Det är en obehaglig verklighet som inte stämmer överens med det samhälle vi vill ha. He- dersproble­matiken för inte Järfälla framåt.

Alltför många har länge ansett att hedersfråg­an är ett ”känsligt” ämne som inte bör tas upp på agendan. Det är utomordent­ligt fel. Det enda okänsliga jag finner i denna verklighet är att vi vuxna och beslutfatt­are väljer att inte agera när ett barn skriker på hjälp. Alla barn förtjänar ett värdigt liv utan våld, hot och förtryck. Jag vill att vi tar krafttag mot hedersprob­lematiken i Järfälla. Vi får aldrig låta Järfälla klyvas av förtryckan­de hedersstru­kturer.

Det är hög tid att rikta strålkasta­rljuset mot de mest behövande: Våra barn. Problemet har nedpriorit­erats alltför länge i vår kommun. Vi måste börja effektivis­era samarbetet med organisati­oner som arbetar med hedersprob­lematik, samt ge dem alla medel och verktyg som krävs för att lyckas. Järfällas skolor behöver bli bättre på att uppmärksam­ma och upptäcka hedersrela­terade problem i elevernas vardag. Det är slutsnacka­t. Vi behöver en nolltolera­ns som blir verkstad nu.

Mona Safa, styrelsele­damot, Centerpart­iet Järfälla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden