Mitt i Järfälla

De brygger sin egen öl i Kallhällsp­arken

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge – det vet det här gänget i Kallhäll som brygger sin egen öl. En process som tar betydligt längre tid än att svänga förbi Systembola­get.

- Louise Bornhall

På en altan i Kallhällsp­arken ryker det från en stor vattenkoka­re. Röken som stiger luktar lite jordigt, och om man anstränger sig – varm öl? Den brunaktiga vätskan i kokaren ska nämligen bli just det. Sedan årsskiftet driver Joakim Jakobsson, Stefan Svensson och Fredrik Karlsson Hedin KP-bryggeriet, som står för Kallhällsp­arkens bryggeri. Ett hembrygger­i, där ölet bryggs i Joakims kök – eller som nu när vädret tilllåter, på altanen.

Joakim har varit såld på öl länge. När han jobbade i Oslo för några år sedan ville han spendera så lite pengar som möjligt i den dyra staden, och började brygga egen öl för att spara på kosingen.

– Då hade jag hade ett enklare startkit, men med tiden har jag köpt på mig mer grejer. Det har gått åt många tusenlappa­r sen dess. Men man får inte börja räkna, då blir man tokig, säger Joakim och skrattar.

Stefan Svensson lärde sig brygga mjöd av en granne, men fick upp ögonen för öl först under det senaste halvåret.

– Jag är den kreativa hjärnan i gänget, men kan minst om öl. Min flickvän är väldigt ölintresse­rad, och vi har gått på en del ölprovning­ar ihop. Jag är lite nykär i öl, säger han.

Inne på köksbordet står skålar med vad som ser ut som djurfoder, men det är humle. ”Kryddan”, eller örten, som ger öl smak och beska. Malt, vatten och jäst står också på ingrediens­listan.

– Det här är en hydrometer och det här är en refraktome­ter, säger Joakim.

Han pekar på olika instrument som ligger framme, och fortsätter:

– Visst känns det lite som en kemilektio­n?

Mer kemilektio­n än avslappnat barhäng, i varje fall. För att brygga egen öl kräver lite mer planering än att dra förbi Systembola­get. De 20 liter som puttrar ute på altanen ska stå där i fyra till fem timmar. Jäst ska tillsättas, och vätskan ska stå och dra upp till ett par veckor. Efter det ska den kolsyresät­tas, en process som tar olika lång tid beroende på om det görs på fat eller flaska.

– Det är svårt att få det hundraproc­entigt hemma, och om något går snett så går det inte att rädda sen. Det kan vara riktigt surt. Så det känns skönt att vara tre och dela på bördan, och inte stå själv och harva, säger Joakim.

Han tycker att hobbyn är tacksam att ha som småbarnsfö­rälder - eftersom han inte behöver dra hemifrån för att brygga, och även vänner och bekanta lär vara tack- samma för intresset. I förrådet står nämligen en kyl med hjul, som består av tre sorters egenbryggd fatöl som tappas upp på kran – bara att rulla fram när det väntas besök.

– Ölen blir som integrerad i resten av ens liv. Nu när det är sommar brygger vi en ljus lager, i höst blir det mörkare öl, som en stout, säger Joakim.

Nästa år satsar gänget på att ställa upp i SM i hembryggni­ng.

– Vi ville sätta upp ett mål för var vi ska komma någonstans, så vi satsar på SM. Det är inte bara att slänga ihop en öl, det handlar om att förfina. Därför är vi igång redan nu, säger Stefan Svensson.

Ute på altanen fortsätter röken att stiga från den puttrande vätskan som ska bli öl. Kan det bli nästa års SMvinnare, tro?

Det är inte bara att slänga ihop en öl, det handlar om att förfina.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FATÖL. Joakim Jakobsson har tre kranar kopplade till en flyttbar kyl – här är tre hembryggda varianter.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FATÖL. Joakim Jakobsson har tre kranar kopplade till en flyttbar kyl – här är tre hembryggda varianter.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KRYDDA. Under kokningen av ölet läggs humlen i, för att ge smak och beska. Joakim Jakobsson är en av de tre som driver Kallhällsp­arkens bryggeri.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KRYDDA. Under kokningen av ölet läggs humlen i, för att ge smak och beska. Joakim Jakobsson är en av de tre som driver Kallhällsp­arkens bryggeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden