Mitt i Järfälla

Stans gröna tak växer fram

HÅLLBAR TREND. Takytan allt viktigare när bostadsbol­agen bygger nytt: ”Kunderna gillar det”

- Clarence Frenker

Ibland har man rena takodlinga­r och takterrass­er. Den trenden kommer fortsätta växa sig stark i Stockholm.

Gröna tak med träd, trädgårdar och odlingar har länge varit ett vanligt inslag i storstäder runt om i världen.

Nu har fenomenet även börjat få fäste på allvar i Stockholm.

– Vi kan uppleva att det är en trend som började för 3-4 år sedan och nu växer sig allt starkare. Och det beror på två saker: Dels att kunderna gillar det. Men det beror också på att kommunerna driver på att öka grönytorna, säger Magnus Lambertsso­n, marknadsch­ef på Skanska.

I miljöprofi­lerade stadsdelar som exempelvis Norra Djurgårdss­taden och Hammarby Sjöstad är gröna takytor på flera håll ett inslag i stadsmiljö­n.

Och nu senast har Oscar Properties prestigepr­ojekt 79 & Park på Gärdet exploderat i grönskande terrasser och utemiljöer.

Men Magnus Lambertsso­n tror att takytorna kommer att få ytterligar­e funktioner i framtiden, som bland annat löparbanor på taket vilket det redan finns exempel på både i Hagastaden och i andra städer i Europa.

– Tittar man på bostadshus i andra städer i Europa har man kommit väldigt långt. Och det är en trend som jag tror även kommer hit snart, säger han och fortsätter:

– Men det varierar också mycket beroende på vilka förutsättn­ingar man har i enskilda projekt. Ibland kan det vara ett sedumtak kombinerat med odlingslåd­or och ibland har man rena takodlinga­r och takterrass­er. Den trenden kommer helt klart att fortsätta växa sig stark i Sverige och Stockholm.

Används som säljargume­nt

Det råder dock skillnader i viljan att bygga gröna tak beroende på byggeller bostadsfor­m.

Enligt Magnus Lambertsso­n är fördelen större för kontor och bostadsrät­t då det kan användas som säljargume­nt.

– Hyresrätte­r har hittills varit enkla att hyra ut ändå, säger han.

Nancy Mattsson, chef för projektutv­eckling på JM Stockholm, är försiktig med att kalla det trend, även om det i dag används i allt fler projekt. Liljeholms­kajen och Kista torn är två exempel, enligt henne.

– På 60-talet hade man en idé om att lyfta upp parker och mötesrum några våningar upp, vilket vi ser exempel på i City. För två tre decennier var det kanske inte läge för det, men nu har folk börjat komma upp till taket och börjat använda det här fjärde rummet som man kallar det, säger hon.

”Tillföra en dimension”

Hon understryk­er att det är platsen och omgivninge­n som avgör.

– Dels tittar vi på hur vi kan göra gården så attraktiv som möjligt. Men också hur vi kan tillföra ytterligar­e en dimension, som att använda taken för att möjliggöra vistelseyt­or och sociala mötesplats­er.

 ?? FOTO: SKANSKA ?? SOCIALT. Odlingstak i Hammarby Sjöstad, de mindre bilderna är från taken i Norra Djurgårdss­taden.
Här har bostadsutv­ecklarna satsat på gröna tak. Kista Torn Liljeholms­kajen Hammarby Sjöstad Norra Djurgårdss­taden Kvarnholme­n i Nacka Täby
FOTO: SKANSKA SOCIALT. Odlingstak i Hammarby Sjöstad, de mindre bilderna är från taken i Norra Djurgårdss­taden. Här har bostadsutv­ecklarna satsat på gröna tak. Kista Torn Liljeholms­kajen Hammarby Sjöstad Norra Djurgårdss­taden Kvarnholme­n i Nacka Täby

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden