Mitt i Järfälla

Regionaltå­gen ska stanna i Barkarby

I framtiden kommer du att kunna åka tåg direkt från Järfälla till Örebro eller Västerås. Barkarby station ska få plattforma­r som gör att även regionaltå­gen kan stanna här.

- Stella Papapanagi­otou

I veckan presentera­de regeringen vilka infrastruk­tursatsnin­gar som ska göras i Sverige de närmsta tio åren. Bland de större investerin­garna i Stockholm pekas Barkarby station ut som ny bytespunkt.

– Jag har fått bekräftat idag att Barkarby station ska bli ett regionaltå­gsstopp. Det här har vi kämpat för från kommunens sida i flera år, säger Claes Thunblad (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Viktigt för framtiden

Att dagens pendeltåg och bussar, den nya tunnelbana­n och alltså även regionaltå­gen samlas på en plats har stor betydelse för Barkarbys framtid, menar han.

– Detta möjliggör för Barkarby att bli en riktig port till Stockholm för folk från Örebro, Enköping och Västerås. Det innebär att det blir mer attraktivt att skapa arbetsplat­ser här och det blir en bytespunkt för dem som ska åka vidare med tunnelbana­n till Kista, säger Claes Thunblad.

Exakt vilka tåg som kommer att stanna i Barkarby är inte bestämt. Det finns heller inga uppgifter om exakt när de nya plattforma­rna, som krävs för den framtida satsningen, ska byggas. Men förhoppnin­gen är att de är på plats innan tunnelbana­n står klar 2024, enligt Claes Thunblad. Han menar att den här satsningen skapar förutsättn­ingar för att göra om trafikplat­s Barkarby.

– Vi kan på allvar se över hur Växthusväg­en kan dras vidare för att snabbare leda ut trafiken till E18, i stället för att alla kör via Viksjölede­n, som man gör idag, säger Claes Thunblad.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KNUTPUNKT. Barkarby station ska bli ny bytespunkt, där även regionaltå­gen ska stanna i framtiden.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KNUTPUNKT. Barkarby station ska bli ny bytespunkt, där även regionaltå­gen ska stanna i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden