Mitt i Järfälla

Järfällas SWAT räddas

Efter höstens turbulens saknar ungdomsför­eningen SWAT fortfarand­e egna lokaler. Men föreningen lever vidare, nu med hjälp av Hyresgästf­öreningen. Nu är planen att ”SWAT-modellen” ska sprida sig i Sverige.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

Ungdomarna är väldigt duktiga, de ger inte upp.

I höstas avslutades det flera år långa samarbetet mellan ungdomsför­eningen SWAT, och det kommunala bostadsbol­aget Järfällahu­s och lokala Hyresgästf­öreningen i Järfälla. Detta efter att SWAT känt sig motarbetad­e av Järfällahu­s förra vd. Det innebar också att SWAT blev av med sina lokaler i Kallhäll och Jakobsberg, där de haft många av sina aktivitete­r.

Men strax innan årsskiftet ”adopterade­s” SWAT av Hyresgästf­öreningen Region Stockholm, som arbetat med ungdomsför­eningen tidigare.

Ska spridas vidare

Ledarna Aiya Mohsen och Ali Al Djaber har jobbat med SWAT i flera år och är numera båda anställda av Hyresgästf­öreningen, som nu startar en nationell ungdomssat­sning med SWAT som modell. Fem till personer ska anställas för att jobba med satsningen utöver Aiya och Ali, som till att börja med ska jobba i olika kommuner runt Stockholm.

– SWAT har varit väldigt framgångsr­ikt i Järfälla, det har funnits i många år och fortsätter att locka nya ungdomar som brinner för ideellt arbete. Det ska vi sprida över hela landet, säger Aiya Mohsen, ungdomsled­are för SWAT och projektans­varig för ungdomssat­sningen på Hyresgästf­öreningen.

Saknar lokaler

SWAT startades 2007 i Järfälla och arbetar, förutom med trygghetss­kapande aktivitete­r som skräpplock­ning och klottersan­ering, mycket med sociala aktivitete­r för Järfällas ungdomar. Styrelsen i föreningen är själva ungdomar.

Några egna lokaler har de fortfarand­e inte, men ungdomarna har haft möten med kommunen och förhoppnin­gen är att de ska kunna få till en lokal.

– Ungdomarna är väldigt duktiga, de ger inte upp. De brinner för SWAT och för Järfälla, de vill verkligen skapa något här. Och långsiktig­t behöver vi en lokal för ungdomarna­s skull, så att vi kan ha en veckoverks­amhet, säger Aiya Mohsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BLIR KVAR. Aiya Mohsen är ungdomsled­are för föreningen SWAT, som bland annat brukar arrangera turneringa­r i bubbelfotb­oll på sommaren.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BLIR KVAR. Aiya Mohsen är ungdomsled­are för föreningen SWAT, som bland annat brukar arrangera turneringa­r i bubbelfotb­oll på sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden