Mitt i Järfälla

Låt inte katten ta fåglarna

- F & A

Det är försommar och småfåglarn­a har fullt upp med sina fågelungar. Hundar ska gå kopplande under denna årstid för att inte göra skada på vilda djurungar. Däremot finns ingen lag för hur katter får vistas utomhus. Varje år hittar vi alltid mängder med sönderbitn­a fågelungar i vårt närområde. Lurpassand­e tamkatter, halvdöda trastungar och ankfamilje­r som krymper dag för dag.

Vi har själva en katt men väljer att inte släppa ut den utan uppsikt nu när det finns så många fågelungar som inte lärt sig flyga. Vi vill uppmana fler kattägare att göra samma sak.

Många kattägare anser att huskatten är ett djur som har rätt att få vara ute och jaga men betänk också att katten är en invasiv art som i Sverige årligen dödar ca 17,5 miljoner småfåglar. Enligt forskning är katter den största orsaken till fåglars död.

Några tips till alla kattägare för att hjälpa fler fåglar att överleva:

- Ett vanligt halsband med bjällra minskar fångstlyck­an med ca 40 procent och nu har det kommit nya produkter som är ännu effektivar­e.

- Släpp inte ut katten under de mest kritiska tiderna – i skymningen, gryningen eller efter kraftiga oväder. Då födosöker fåglarna och är som mest sårbara.

- Se till att katten fått mat innan den går ut så att den inte jagar för att den känner sig hungrig.

- Mata inte fåglarna på marken och se till att fågelmatni­ngar inte är enkla för katter att smyga sig nära. Det kan också hjälpa att plantera stickiga växter nära fågelmatar­en, så att katten inte vill vistas där.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden