Mitt i Järfälla

Tidigare insatser för elever med adhd och autism

- Jiang Millington (MP), kandidat kommunfull­mäktige Järfälla, kandidat Riksdagen

Sommarlov och studenttid stundar. Härligt för de flesta men över hälften av svenska elever med adhd och autism går ut grundskola­n utan behörighet till gymnasiet och riskerar att hamna i ett liv i utanförska­p och bidragsber­oende. Det är en katastrof. Sittande regering har genomfört en rad reformer för att ändra på det och nu är det upp till bevis för oss kommunpoli­tiker. Därför vill Miljöparti­et att Järfälla utöver läsaskriva-räknagaran­tin i lågstadiet erbjuder tidig kartläggni­ng och insatser för att upptäcka och stötta elever med särbegåvni­ng och/eller neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar, npf i samverkan med landstinge­t.

Hälften av flickorna med autism har redan i lågstadiet problem med närvaron i skolan, enligt Autism- och aspergerfö­rbundet. Att så små barn tappat gnistan och lusten att lära är ett misslyckan­de för den skola som, enligt Jan Björklunds nya läroplan 2011, skulle rädda sjunkande skolresult­at och lärarflykt.

Lärare har lämnats utan verktyg och resurser att ta emot elever med stora behov, rektorer har känt sig pressade att sätta budget i balans före skollagens stipuleran­de om varje individs rätt till anpassad undervisni­ng. En hel familj dras med i raset när barn med komplicera­de funktionsn­edsättning­ar inte uthärdar skolmiljön och inte kan lämnas ensamma hemma. Vi vill genom en rejäl satsning på elevhälsan förebygga psykisk ohälsa bland eleverna och förbättra arbetsmilj­ön för personalen. Vi vill också stärka samverkan mellan skola, förälder, socialtjän­st och landsting i arbetet med problemati­sk skolfrånva­ro.

Att det blir oro och stök i klassrumme­t när det statistisk­t sätt finns 3-5 elever i klass med särskilda behov är inte konstigt. Vi vill främja olika pedagogisk­a inriktning­ar och erbjuda alternativ till undervisni­ng i storklass samt höja lärares kompetens kring npf. Vi vet att det som är bra för elever med npf, det är bra för alla elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden