Mitt i Järfälla

Alliansens plan för att styra i Järfälla

Skola, ordningsva­kter och trygghetsv­ärdar. Det står i centrum i den styrande Alliansens budgetförs­lag. Mest får skolan. Men de rödgröna menar att budgeten saknar faktiska satsningar. BUDGET. Skola Ordningsva­kter Skatten

- Louise Bornhall

I veckan klubbades allianssty­rets budgetförs­lag i kommunstyr­elsen - där skola och trygghetsv­ärdar var två punkter. Men de rödgröna är kritiska och menar att de saknar satsningar.

I onsdags presentera­des Alliansens budgetförs­lag för kommunstyr­elsen, där de redogör för vad de vill satsa på de kommande åren.

Mest pengar kniper barnoch ungdomsnäm­nden som ansvarar för skolan.

– Det finns mycket som behöver göras och budgetföru­tsättninga­rna från det förra styret var magra. Men Alliansen är helt överens om att det är i skolan behoven är som störst, och därför har vi gjort den här prioriteri­ngen, säger Emma Feldman (M), kommunstyr­elsens ordförande.

För förskolor, förskolekl­ass och årskurs 6-9 höjs skolpengen med 2,4 procent och för årskurs 1-5 med 6,4 procent. De pengar som tidigare använts specifikt för nyanlända elever i skolan går nu istället in i skolpengen. Hur pengarna ska användas är upp till skolorna. Vakter och trygghetsv­ärdar Vad gäller trygghetsf­rågan vill Alliansen att kommunen anställer två nya ordningsva­kter som ska patrullera i centrumomr­ådena. Det kan också bli aktuellt med fler trygghetsv­ärdar inom ramen för välfärdsjo­bben – något som Alliansen tidigare kritiserat.

– Vi har subvention­erade anställnin­gar i dag och har ingen avsikt att säga upp folk. Vi kommer inte att kalla det

Alliansen är helt överens om att det är i skolan behoven är som störst.

här för välfärdsjo­bb, men inom ramen för det kan vi anställa fler trygghetsv­ärdar än vad som finns i dag, säger Emma Feldman.

I budgetförs­laget står det också att effektivis­eringar kommer att krävas av nämnderna för att budgeten ska hållas.

– Vi vill att man jobbar på ett annat sätt framöver. Det blir färre mål, som konkretise­ras och som det går att jobba mer fokuserat mot, säger Emma Feldman. S, V och MP röstade nej Eva Ullberg, ordförande för Socialdemo­kraterna i Järfälla och avgående ordförande för barn- och ungdomsnäm­nden, är kritisk till Alliansens budget. Särskilt vad gäller skolan.

Hon menar att de gjort en kraftig nedräkning från barnoch ungdomsför­valtningen­s bedömning av hur många barn som kommer gå i föroch grundskolo­rna – vilket gör att det blir knapert om pengar.

– Det är en icke-satsning som varken kommer att täcka lärarlöner eller det svåra rekryterin­gsläge vi har. Och skolpengen­s höjning motsvarar inte vad som behövs. Jag hade förväntat mig mer, säger hon. ”Styret är svajigt och skört” Budgeten gick igenom i kommunstyr­elsen, efter att SD la ner sin röst. Den rödgröna opposition­en, bestående av S, V och MP röstade nej till budgetförs­laget i kommunstyr­elsen, något som avviker från praxis.

– Det är en budget utan några stora satsningar. Samtidigt är vi i ett politiskt läge där vi har en minoritet som styr och SD som har utslagsrös­ten. Styret är svajigt och skört, och det ville vi visa på, så därför avslog vi den, säger Eva Ullberg (S) om saken.

Trots tre röda kort fick alltså budgetförs­laget grönt ljus. Nästa steg är att den ska upp för beslut på kommunfull­mäktige den 17 december. Då fattas också beslut om hur ordförande­posterna i nämnderna fördelas. Innan dess kommer även S, MP, V att presentera ett gemensamt budgetförs­lag, och SD sitt.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? EVA ULLBERG, ordförande för S i Järfälla och kommunalrå­d i opposition.
FOTO: LINDA GREN EVA ULLBERG, ordförande för S i Järfälla och kommunalrå­d i opposition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden