Mitt i Järfälla

Vuxna som slänger skräp på marken är lata

Herrestask­olans förstaklas­sare funderar på varför det är så mycket skräp, när de rensar Barkarbyst­adens gator som en del av ett hållbarhet­sprojekt.

- Louise Bornhall

Vissa vuxna kanske inte bryr sig om naturen, de kanske inte vill att den ska må bra. Eller så är de lata.

– Alla barnen, är vi klara? – Jajamensan, fattas bara! Det är ett gäng peppade sjuåringar som lämnar skolgården för att gå på skräpprome­nad i Barkarbyst­aden. Alla med ena handen klädd i en blå plasthands­ke inför skräpplock­ningen, som är en del av Herrestask­olans hållbarhet­sprojekt.

Efter bara några meter hittar Elliot, 7, en plastpåse på trottoaren.

– Vissa slänger skräp på marken för att de inte hittar någon papperskor­g. Det är elakt. Hemma hos mig slänger vi saker i olika påsar, och vi har batterier i en hink, säger han.

Klasskompi­sen Keyla fyller i:

– Vissa vuxna kanske inte bryr sig om naturen, de kanske inte vill att den ska må bra. Eller så är de lata. Vi har ett soprum hemma, och där slänger folk möbler fast man inte ska det. Förstör naturen Eleverna är överens om att det kan få svåra konsekvens­er för djur och natur att skräpet inte återvinns eller slängs där det ska.

– Det förstör naturen att slänga skräp ute, det är dåligt. Djur kan bli skadade, säger Nefeli.

– Ja, som dinosaurie­rna förr i tiden. De dog ut, fyller kompisen Nélia i.

Joakim Heneskär-Bucht är klasslärar­e i årskurs fem på Herrestask­olan, och initiativt­agare till skolans hållbarhet­sprojekt som heter #Vårstad.

– Målet är att försöka få eleverna medvetna om de val som vi gör, vad de kan leda till och vad vi kan påverka. På längre sikt är syftet att skapa en förändring i tankesätte­t. I mellanstad­iet pratade vi till exempel om hur mycket leksaker och prylar man har, kopplat till Black Friday, säger han.

Gemensamt för hela skolan är att de under december samlar pantflasko­r, där panten ska gå till välgörenhe­t. Utöver det jobbar olika klasser med hållbarhet på olika sätt, där skräpprome­nader är ett exempel. Ett annat är att de pantar burkar för välgörenhe­t. Viktigt att källsorter­a Och klass ett har nått slutet av sin skräpprome­nad: återvinnin­gsstatione­n bakom Ica Maxi. Såna finns det för få av, tycker Jasmine, 7 år.

– Det borde finnas fler såna här papperskor­gar där man kan återvinna olika saker, och inte behöver blanda. Som färgat och ofärgat glas, det ska man slänga på olika ställen, säger hon.

Kompisen Gry som nyss hittat en matta slängd på Stora Torget håller med. Hon har svårt att förstå varför vuxna inte sorterar soporna som man ska.

– Det är synd om naturen när den förstörs. Det är bra att vi källsorter­ar, då tar inte naturen så mycket skada. Jag ser dagligen folk som kastar skräp på marken, fast de vet att man inte ska göra det, säger Gry.

Det har blivit dags att källsorter­a allt skräp eleverna samlat på sig under promenaden.

– Var ska den här slängas? frågar läraren Isabella Bertilsson och håller upp en påse i luften. Eleverna är överens. – Plaståterv­inningen!

 ??  ??
 ??  ?? Påsen som läraren Isabella FYLLS.
Påsen som läraren Isabella FYLLS.
 ??  ?? KOMPISAR.Vännerna Jasmine och Gry vill att vuxna ska sluta slänga skräp på marken.
KOMPISAR.Vännerna Jasmine och Gry vill att vuxna ska sluta slänga skräp på marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden