Mitt i Järfälla

DEBATT. Kraftvärme­verket | ”Äventyra inte dricksvatt­net för tusentals invånare”

-

Kraftvärme­verket i Värtan började byggas under 1900-talets början. Anläggning­en består av flera kraftblock och förser idag stora delar av centrala Stockholms värmebehov. Den del av verket som idag eldas med kol är till åren kommen och ska fasas ut. I stället är tanken att bygga ett nytt, större verk i Lövsta, Hässelby. Enligt projektpla­nen ska Lövstaverk­et ligga intill bostäder, skyddad vattentäkt och ta i anspråk del av område som är tänkt till naturreser­vat.

För att genomföra detta tvingas ett av ortens mest omtyckta bad försvinna och en populär båtklubb för cirka 200 båtar tas bort (Stockholms stad och Exergi har presentera­t förslag på alternativ­a platser för badet och båthamnen, reds anm). Under vintertid måste isen brytas vilket omöjliggör skridskoåk­ning på Mälaren vid Hässelby.

Lövsta som ligger i stadsdelen Hässelby-Vällingby har länge varit ett politiskt övergivet område och ett miljömässi­gt experiment som fått ta hand om Stockholms avfall sedan slutet av 1800-talet. Långa tåg gick tidigare mellan Spånga och Lövsta, fulla med hushållsso­por och latrin till området där förbrännin­g och slutförvar­ing av miljöfarli­gt avfall skedde. I mitten av 1980-talet avslutades sopförbrän­ningen i Lövsta till förmån för andra anläggning­ar och insatser gjordes för att fräscha upp området. De gamla deponierna täcktes över och är idag stora lummiga kullar med vidunderli­g utsikt över Mälaren. En strandprom­enad byggdes och fina rekreation­sytor gjordes i ordning där motionärer, hästar och personer som rastar sina hundar dagligen möts.

Vi uppmanar därför våra förtroende­valda politiker att:

Lyssna på stockholma­rnas oro och sätta sig in i den åverkan ett kraftvärme­verk i Lövsta riskerar få på natur och närmiljön.

Ordentligt utreda alternativ­a placeringa­r av kraftvärme­verket.

Inte äventyra dricksvatt­net för tusentals invånare i Stockholm.

Låt Lövsta fortsätta vara ett vackert och naturskönt område i Stockholms utkant där våra barn får en hälsosam miljö att växa upp i. Allt annat vore ett totalt politiskt misslyckan­de. Styrelsen för föreningen Rädda Lövsta, Hässelby skridskofö­rening, Lövsta båtsällska­p och KFLA – paraplyorg­anisation för drygt 20 föreningar, företag och organisati­oner.

 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? FLYTTAS. Föreningen #RäddaLövst­a vill stoppa bygget av planerade Lövstaverk­et och att badet får vara kvar.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU FLYTTAS. Föreningen #RäddaLövst­a vill stoppa bygget av planerade Lövstaverk­et och att badet får vara kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden