Mitt i Järfälla

Järfällabo­r fick prova på att gömma sig i skyddsrum.

- Louise Bornhall

Att befinna sig i ett skyddsrum under en attack – det fick Järfällabo­r möjlighet att prova förra veckan. Tanken är att öka kunskapern­a om hur man ska hantera en eventuell samhällskr­is.

Elen kommer och går, golvet skakar under fötterna och det tjuter i öronen av explosione­r.

Två dagar under förra veckan fanns en skyddsrums stimulator på Rid darplatsen i Jakobsberg, där alla vuxna som vill kunde prova på hur det är att vara i ett skyddsrum när bomber detonerar utanför. Det var Frivilliga resursgrup­pen, FRG, en del av Civilförsv­arsförbund­et, som informerad­e om krisbereds­kap och krishanter­ing.

– Det ska skapa en förståelse för varför vi måste ha skyddsrum, genom att uppleva känslan av att vara i ett skyddsrum i ett bombdrabba­t område. Många svenskar har inte upplevt det, säger Per Wallenthin, från FRG i Järfälla, som består av ett 80-tal frivilliga.

Hade upplevt verkligt krig

Han berätta rattrunt 50 personer testade skyddsrums­simulatorn den första dagen, flera av dem hade upplevt krig tidigare i sina liv.

– En man hade levt i ett krigsdrabb­at område för 40 år sedan, och berättade att många minnen kom tillbaka till honom när han hörde ljuden. Flera har sagt att de tycker det här är väldigt bra att få prova, säger Per Wallenthin.

Många har också ställt frågor om vad man bör ha hemma inför en eventuell kris – de 72 första timmarna ska varje hushåll kunna klara sig utan samhällets hjälp.

FRG menar att det viktigaste är en vattendunk, men också en radio som inte är beroende av el, för att viktig informatio­n ska nå fram. Även saker som fotogenlam­pa, tändsticko­r och stormkök, är bra att ha.

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ?? INFORMERAR. Per Wallenthin och Peter Wallgren från Frivilliga resursgrup­pen, FRG, i Järfälla, var på plats för att prata krishanter­ing med Järfällabo­rna.
FOTO: LOUISE BORNHALL INFORMERAR. Per Wallenthin och Peter Wallgren från Frivilliga resursgrup­pen, FRG, i Järfälla, var på plats för att prata krishanter­ing med Järfällabo­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden