Mitt i Järfälla

Nya sparkrav för Järfälla nästa år

BUDGET. I veckan lade Alliansen fram sin budget för 2020. Det väntas besparinga­r på flera håll. ”2020 är ett år som vi ser är väldigt stramt, och det gäller inte bara Järfälla”, säger kommunstyr­elsens ordförande.

- Louise Bornhall

När Alliansen i Järfälla presentera­r sin budget för nästa år står skolan i fokus. Samtidigt kommer besparinga­r att krävas på flera håll i kommunens förvaltnin­gar.

Alliansen (M, L, C, KD) som styr Järfälla i minoritet presentera­r nu sitt budgetförs­lag för 2020.

Liksom i budgeten för 2019 är det för- och grundskola­n som får mest pengar. Men det är en budget som, precis som årets, består av besparinga­r.

Nästan alla förvaltnin­gar – som har hand om alltifrån trygghetsf­rågor till hemtjänst – behöver spara miljonbelo­pp för att hålla budgeten.

– 2020 är ett år som vi ser är väldigt stramt, och det gäller inte bara Järfälla. Vi kommer behöva göra en del tuffa prioriteri­ngar som gör att så mycket pengar som möjligt kommer ut i verksamhet­erna. Det handlar om att omfördela och minska på administra­tionen, exempelvis det som görs i kommunhuse­t, säger Emma Feldman (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Vi kommer behöva göra en del tuffa prioriteri­ngar.

Hur kommer besparinga­rna att påverka verksamhet­erna?

– Jag tror inte att det kommer att märkas av så jättemycke­t. Förvaltnin­garna behöver spara för att pengar ska nå verksamhet­erna, och administra­tion är en del som brukar kunna svälla.

Mer resurser till elevhälsa

Vad gäller skolan så vill styret höja skolpengen med 2,4 procent. De vill också öka resurserna till elevhälsan.

Flera riktade bidrag som funnits tidigare, exempelvis för datorer, tas bort och går i stället till att höja skolpengen generellt. Inkluderat de omfördelni­ngar som görs blir det en höjning av skolpengen om 5,1 procent för förskola och förskolekl­ass, och 5,6 procent för årskurs 1–9.

– Det gör vi för att vi tror att rektorerna och skolledarn­a vet bäst vad som behövs i deras skolor, säger Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden.

Kommunalsk­atten föreslås ligga kvar på 19,15 procent.

Budgeten togs upp i kommunstyr­elsen i måndags. Opposition­spartierna SD, S, MP och V la ner sina röster för att istället presentera sina egna budgetförs­lag på kommunfull­mäktige 17 juni, då en budget ska klubbas.

 ?? KÄLLA: ALLIANSENS FÖRSLAG TILL MÅL OCH BUDGET 2020–2022 ?? BESPARINGA­R. Nästan alla förväntnin­gar kommer att behöva spara pengar, genom att exempelvis dra in på administra­tion under 2020, enligt Alliansens budgetförs­lag. Lilla bilden: Emma Feldman (M), kommunstyr­elsens ordförande.
KÄLLA: ALLIANSENS FÖRSLAG TILL MÅL OCH BUDGET 2020–2022 BESPARINGA­R. Nästan alla förväntnin­gar kommer att behöva spara pengar, genom att exempelvis dra in på administra­tion under 2020, enligt Alliansens budgetförs­lag. Lilla bilden: Emma Feldman (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden