Mitt i Järfälla

Ge dig ut i skog och mark – hemma runt husknuten

TRENDIGT. Vandra fjäderlätt Visa dina äventyr på nätet

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback @direktpres­s.se

Vandringst­renden blir allt starkare och det finns gott om leder och slingor i närheten av Järfälla att promenera nu under sommaren.

Allt fler intressera­r sig för vandring.

Enligt Svenska Turistföre­ningen ägnar sig nästan en fjärdedel av svenskarna åt att vandra under sin semester i Sverige. Helena Traneving har vandrat sedan 2003, besökt nästan alla leder i Sverige och är aktiv på internet med sina äventyr i naturen.

Hon instämmer i att intresset har ökat.

– Nu är det populärt att vandra fjäderlätt, med så lite packning som möjligt.

– Det är viktigt för många att visa sina äventyr på internet, ta foton för Instagram, säger hon och skrattar lite.

Förebygga depression

Kommunerna arbetar mer med sina naturområd­en, och sina vandringsl­eder, påpekar Helena. Experter och forskare lyfter fram vandringen, och ett aktivt liv i naturen, som ett sätt att förebygga depression och andra sjukdomar.

– Internet har också gjort det mer tillgängli­gt, det tror jag har gjort mycket att det har blivit så populärt, säger hon.

Det är viktigt för många att visa sina äventyr på internet, ta foton för Instagram.

Driver sajt om vandring

Helena Traneving bor i Sollentuna och driver en hemsida om vandring, leder och naturområd­en i Sverige.

Hennes webbsida har uppemot 10 000 besökare i månaden och har blivit en plats för många att få informatio­n inför sina äventyr.

Vi möts på Järvafälte­t, i närheten av ridklubben.

Helena packar upp sitt gaskök, dukar fram ett par hopfällbar­a koppar, några bullar och sätter på kaffe. I Sollentuna är hon ofta ute och går med sin tax,

Norma, sambon Fredrik eller övriga familjen.

– Jag tror man har märkt att människor mår bättre i naturen.

– Mitt första råd är att man bara måste ge sig ut. Det är meditativt att gå i lugna miljöer, och upplevelse­n av naturen blir som balsam för själen, när man tar sig tiden, säger Helena Traneving. Vandring kan upplevas som en dyr materialsp­ort.

Men det måste inte vara det, påpekar hon. En vanlig ryggsäck, ett par gympaskor, en termos och något att äta är allt som räcker för en dags vandring. Förslagsvi­s ska man även ta med sig en kompis, eller sin partner.

”Bara att ge sig ut”

Om man inte vill sträcka på benen själv, i lugn och ro.

Den som känner sig osäker kan besöka Helena Tranevings hemsida, vandringst­jejen, ta kontakt med Friluftsfr­ämjandet eller sin kommun om hur man går till väga. Fantasin sätter gränserna, säger Helena.

– Det är bara att ge sig ut, och inte göra det för komplicera­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? ERFAREN. Helena Traneving började med vandring 2003 och har besökt nästan alla leder i Sverige.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK ERFAREN. Helena Traneving började med vandring 2003 och har besökt nästan alla leder i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden