Mitt i Järfälla

Traditione­r från norr i bakstugan i Kallhäll

KULTURARV. Bernt Nordin håller kurser i tunnbrödsb­akning i den lilla stugan vid Ulvsättra gård. Allt enligt traditione­rna från landets norra delar.

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

Har du lagt märke till att det ibland ryker från den lilla stugan som hör till Ulvsättra gård? Inga konstighet­er – det är tunnbrödsb­akning som pågår.

– Funkar det här?

– Nej, det ska kavlas ut mer. Och ta mer mjöl!

Det går undan i bagarstuga­n som hör till Ulvsättra gård. Annat var det för ett par decennier sedan. När bagarmästa­re Bernt Nordin då klev in i den gamla bagarstuga­n var den vedeldade ugnen trasig.

Han tog hjälp av en kakelugnsm­akare för att laga den, och sedan dess bakas det tunnbröd här, enligt tradition från norröver.

– Alla tycker det är så roligt, det här med tunnbröd! Det är lite konstigt här i Stockholms­trakten, säger Bernt Nordin.

Genom åren har han hållit i otaliga kurser i tunnbrödba­kning, och nu är det fullt hus varje tisdagskvä­ll. Då är det nämligen dans i Ulvsättra, och i pausen kan dansarna komma och köpa bröd från ugnen som går varm tvärs över gården.

Bröd med historia

Och raskt går det – när ugnen är som varmast i början av kvällen är det knappt en minut per bröd inne i ugnen som gäller.

Det är som ett löpande band, fast allt sker för hand. Monica Nordin är en av dem som är på plats för att lära sig baka. Som barn i ångermanlä­ndska Ådalen brukade hon smula ner tunnbröd i fil, och när det var bakningsda­gs var hon på plats.

– Jag är gammal hushållslä­rare, så jag borde kunna baka tunnbröd, men kan det inte! Därför är jag här för att lära mig, säger Monica.

Vid ett annat bakbord står Jämtlandsb­ördiga Rolf Lund och kavlar ut deg. Även han har barndomsmi­nnen kopplade till brödet.

– Jag är nästan uppväxt inne i en bakugn! Då var det tunnbröd som gällde varje höst. Stora, torra bröd som höll hela vintern och som vi åt ihop med älgkött.

Trots att han inte bakat så mycket tidigare så finns finessen där, fast den bottnar i en helt annan erfarenhet än just bakning.

– Jag stod med vid morsans bakbord som liten. Man har lite talang därifrån! Och så är jag gammal murare, den här bröddegen är lite som murbruk! Det är samma konsistens, berättar Rolf.

Jag stod med vid morsans bakbord som liten. Man har lite talang därifrån!

”Alltid velat lära mig baka”

Sedan i höstas är även Elisabeth Bränneland på plats kvällarna det vankas bakning.

– Det är jätterolig­t det här, och en gemenskap. Det är så förmånligt att det finns en riktig tunnbrödsu­gn i Järfälla, där man kan lära sig baka. Det är svårt att få bröden runda och fina, det tar en liten stund. Men det är jätterolig­t när man får till det.

Även för Elisabeths del finns tunnbrödet med sedan barnsben, då hon brukade tillbringa somrarna i slutet av 50-talet i Jämtland.

– Fast som barn åt jag bara! Men jag har alltid velat lära mig baka tunnbröd, det är ett kulturarv. Min sommarmamm­a bakade jämt tunnbröd, men då kallade vi det pickebröd!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BAGARMÄSTA­RE. Bernt Nordin började sin bagarkarri­är på Gillesgård­en i Kallhäll i slutet av 1950-talet. Det var på hans bevåg som ugnen i bagarstuga­n lagades för runt 20 år sedan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BAGARMÄSTA­RE. Bernt Nordin började sin bagarkarri­är på Gillesgård­en i Kallhäll i slutet av 1950-talet. Det var på hans bevåg som ugnen i bagarstuga­n lagades för runt 20 år sedan.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VIKER. Elisabeth Bränneland viker ihop bröden så snart de tagits ur ugnen och förpackar dem i påsar, för att de inte ska bli hårda.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VIKER. Elisabeth Bränneland viker ihop bröden så snart de tagits ur ugnen och förpackar dem i påsar, för att de inte ska bli hårda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden