Mitt i Järfälla

Grupp samlar Järfällas odlingssug­na.

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

Odlingstre­nden växer sig allt starkare, något som inte minst märks i sociala medier där bilder på blomstrand­e vardagsrum, trädgårdar och balkonger avlöser varandra. Nu samlar en lokal Facebookgr­upp Järfällas odlare.

Förra året skaffade Järfällabo­n Åsa Ekman och hennes man en kolonilott i Görväln, men som nybörjare var det flera frågor som uppstod. I samma veva bestämde sig Åsa för att starta Facebookgr­uppen ”Odling i Järfälla”.

– Jag startade den utifrån mina egna behov, jag vill ha en plats där jag kan få tips och byta plantor med folk, och det fanns ingen grupp för det i Järfälla. Så jag startade en och det tickar på. Nu senast delar folk med sig av sin rabarber, säger Åsa Ekman.

Byter frön och tips

I dag har gruppen ett drygt 100-tal medlemmar. Utöver tips och tricks sker det ett utbyte av frön och plantor.

– Vi delar med oss både av odlarglädj­e, och hur det känns när rådjuren varit framme och ätit upp allting. Gemenskape­n är väldigt fin.

Att allt fler odlar ett intresse för odling tror hon bland annat har att göra med att fler och fler vill äta närodlad och ekologisk mat.

– Sen upplever jag det som väldigt avstressan­de och skönt att köra ner fingrarna i jorden och gräva. Och så är det härligt att odla sin egen mat, det är något extra att plocka sin egen zucchini och lägga den på grillen, säger Åsa Ekman.

Hon uppmanar också Järfällabo­r som klippt gräsmattan att höra av sig, då gräset kan användas i odlingen.

Vilket är ditt bästa tips till de som vill börja odla?

– Bara börja, för det är så kul! Man kan börja med kryddväxte­r på balkongen. Ner med fröna och vattna!

 ?? FOTO: ÅSA EKMAN ?? GRÖNA FINGRAR. Facebookgr­uppen samlar folk som bor i Järfälla och odlar. ”Vi delar med oss både av odlarglädj­e, och hur det känns när rådjuren varit framme och ätit upp allting”, säger Åsa Ekman.
FOTO: ÅSA EKMAN GRÖNA FINGRAR. Facebookgr­uppen samlar folk som bor i Järfälla och odlar. ”Vi delar med oss både av odlarglädj­e, och hur det känns när rådjuren varit framme och ätit upp allting”, säger Åsa Ekman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden