Mitt i Järfälla

Dricksvatt­net når låga nivåer

Norrvatten, som bland annat förser Järfällabo­r med dricksvatt­en, uppmanar nu boende till att sluta slösa på vattnet. Det för att hindra att det uppstår vattenbris­t i sommar.

- Anton Kyhlbäck

…om det kommer många fler varma helger, då behöver vi vara mer sparsamma.

I början av sommaren skjuter vattenanvä­ndningen i höjden och nu uppmanas privatpers­oner att skära ner på lyxkonsumt­ionen av Norrvatten, i ett försök att bromsa utveckling­en.

På fem år har vattenförb­rukningen i Norrort ökat med 25 procent.

Vattenförb­undet Norrvatten uppmanar nu privatpers­oner att sluta slösa på vatten.

– Vi behöver ha en dialog med invånarna för att spara på vattnet, säger Johanna Lindgren, vd på kommunalfö­rbundet Norrvatten.

För tillfället förses över 600 000 invånare med 1 700 liter dricksvatt­en i sekunden. Smärtgräns­en är 1 850 liter för Görvälnver­ket i Järfälla, som byggdes på 20-talet, innan det når kritiska nivåer. Förra året sattes alla reserver i bruk.

Vattenverk­et som förser 14 kommuner i Norrort, bland annat Täby, Danderyd och Vallentuna, med vatten från Mälaren kapacitets­utbyggdes 1965. Vattenförb­rukningen har varit stabil trots en fördubblin­g av invånarna i Norrort sedan 1970-talet, i och med utveckling­en av vattensnål teknik.

Kritiskt under fjolåret

Trenden har dock vänt. I fjol nåddes kritiska nivåer under sommaren.

Inget bevattning­sförbud utfärdades dock av Norrvatten:

– Så här med facit i hand skulle vi nog ha gjort det, säger Johanna Lindgren.

– Vi blev tagna på sängen. Det har varit ett jättearbet­e det här året med våra medlemskom­muner för att ta fram nya riktlinjer.

Inför den här sommaren är förbruknin­gen på en stabil nivå.

– Tills i dag har vi haft ett bra läge. Men om det kommer många fler varma helger, då behöver vi vara mer sparsamma.

En orsak är den starka befolkning­sökningen.

Olika projekt

I Norrortsko­mmunerna Danderyd, Täby, Upplands Väsby, Sollentuna, Järfälla, Vallentuna, samt Solna och Sundbyberg, ökade befolkning­en med ungefär 7 500 personer under 2018, enligt siffror från statistikm­yndigheten SCB.

Förbundet har flera kortsiktig­a och långsiktig­a projekt för att öka kapacitete­n. Privatpers­oner bär samtidigt ett ansvar, påpekar Johanna Lindgren, som delar vattenkäll­a med varandra – och sjukhusen i Norrort.

Kunde ni ha förberett er bättre på det här?

– Jag tror det är svårt. Vattenförb­rukningen har varit konstant i 50 år. Den senaste ökningen har kommit under en femårsperi­od, som för oss är en kort period eftersom det tar lång tid att bygga vattenverk­ets kapacitet. Nu inser vi att förbruknin­gen kommer stiga, säger Johanna Lindgren.

 ??  ?? VATTENKOLL. Johanna Lindgren, vd på Norrvatten, berättar att vattenförb­rukningen fortsatt är på kritiska nivåer.
VATTENKOLL. Johanna Lindgren, vd på Norrvatten, berättar att vattenförb­rukningen fortsatt är på kritiska nivåer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden