Mitt i Järfälla

Viksjö - en timme i cykelparad­iset

”BÄSTA JAG LÄRT MIG”. Vi träffar både tryffelhun­dar och det framtida cykelproff­set Jaydon under vårt besök i Viksjö.

- Text: Louise Bornhall | Foto: Mikael Andersson

Återhämtni­ng

15.20 Maud Sigra sitter ofta på Icas kafé och tar igen sig, dagen till ära har hon sällskap av Lisbeth Nygren.

– Jag flyttade hit i mitten på 60-talet och skulle inte vilja flytta från Viksjö, de skulle få bära mig härifrån! En gång i tiden jobbade jag på Konsum här i centrum när det fanns. Då var vi tre kassörskor som blev gravida samtidigt! berättar Maud.

Lisbeth blir också kvar:

– Ja, vi har det bra här i Viksjö. Det har ringt mäklare och frågat om jag vill sälja lägenheten. Nej, har jag sagt då!

Vovve med smak för tryffel

15.45 Trolla, en knappt treårig lagotto romagnolo har precis fått klorna klippta i centrum och ska bege sig hemåt ihop med husse Håkan Brantås. – Jag har bott i Viksjö sen -83, det har varit lyckat! Det är nära naturen och vattnet. Vi är mycket i Görväln, Trolla kan varenda sten där. Hon är en italiensk tryffelhun­d, och hon kan sätta av många meter in i skogen och leta hjorttryff­el, fast jag inte har tränat henne alls. Då förstår man hur stark nos hon har, säger Håkan.

Blivande cykelproff­s

14.50 På cykelbanan intill Grodparken hämtar Jaydon Adams, 6, andan. Han tar sig numera fram på två hjul i Viksjö.

– Det bästa är att jag har lärt mig cykla! Det tog mig bara tre dagar att lära mig. Men det som inte är så kul är att man blir svettig, hela min keps blir blöt!

Vissa dagar blir det en cykeltur runt huset, ibland bär det av en längre bit. – Att cykla är väldigt kul!

I väntan på bussen

15.01 Jakobsberg­sbon Bengt Birkoff har hittat en skuggig plats bakom busshållpl­atsen, dit han ofta åker. – Det blir nästan varje dag. Här finns den bästa mataffären, allt är mycket fräscht. Det finns allt här i centrum! Jag åker hellre hit och handlar än i Jakobsberg. Vid busshållpl­atsen har en cykelparke­ring också monterats, med plats för en hel del cyklar. Just denna dag är det dock ganska skralt mellan tvåhjuling­arna – eller gott om plats för den som vill parkera, om man väljer att se det så.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden