Mitt i Järfälla

Aphram Melki (C): ”Oacceptabe­lt och ansvarslös­t att tillåta ett kraftvärme­verk”

-

2008 blev vattenområ­det kring Görvälnver­ket ett vattenskyd­dsområde. Sedan 2016 blev det ett riksintres­se. Detta innebar att Görvälnver­ket skulle få ett förstärkt skydd och att dricksvatt­enkvalitén skulle säkras för framtiden. Trots det ligger det idag ett förslag från Stockholms stad att bygga ett kraftvärme­verk med tillhörand­e kaj i Lövsta, cirka fyra kilometer från intaget av vatten.

Ett kraftvärme­verk är en anläggning som genom förbrännin­g av, i det här fallet, hushållsav­fall kan ge såväl el som värme. Det är ett bra alternativ till fossila bränslen. Att placera en sådan anläggning i nära anslutning till vatten har också sina fördelar. Nämligen att man kan frakta betydligt mer sopor med båt än med lastbil.

Konsekvens­en av bygget blir dock att det rörs om i en förgiftad sjöbotten där nivåer av tungmetall­er, bland annat kvicksilve­r och bly, så sent som 2012 uppmättes vara några av de högsta värdena i landet, enligt SGU. Det är ytterst problemati­skt eftersom det planerade bygget ligger i nära anslutning till Görvälnver­ket.

Görvälnver­ket, är ett av Stockholms tre vattenverk. Härifrån får 630 000 invånare sitt dricksvatt­en, däribland Järfällabo­rna. Norrvatten har redan uttryckt att de anser att det på grund av en giftig sjöbotten, finns risker med att vattnet kontaminer­as.

Därtill finns det betydande miljöriske­r som Stockholms stad inte tycks ha kartlagt. Exempelvis luftutsläp­p, bullernivå­er, övriga risker med sjötranspo­rt och konsekvens­erna av ökade lastbilstr­ansporter i området.

Centerpart­iet i Järfälla anser att det är oacceptabe­lt och ansvarslös­t att tilllåta ett kraftvärme­verk, förbrännin­g av sopor (Enligt Ulf Wikström, hållbarhet­schef på Stockholm Exergi, är det inte hushållsso­por som ska användas utan träflisor som består av det sista avfallet som inte går att återvinna när allt annat är utvunnet ur till exempel bygg- och rivningsma­terial, reds anmärkning) i så nära anslutning till vårt dricksvatt­en, vår natur och våra boenden.

Vi anser att förorenat dricksvatt­en, cancerogen­a luftburna ämnen och bullernivå­er inte är förenligt med en hälsosam kommun.

Aphram Melki (C), kommunalrå­d Järfälla

 ??  ?? PLANEN. En konceptbil­d av hur Lövstaverk­et kan komma att se ut. Aphram Melki (C) kommunalrå­d i Järfälla vill inte att kraftvärme­verket ska byggas nära Görvälnver­ket, som det är tänkt. Aphram Melki (C).
PLANEN. En konceptbil­d av hur Lövstaverk­et kan komma att se ut. Aphram Melki (C) kommunalrå­d i Järfälla vill inte att kraftvärme­verket ska byggas nära Görvälnver­ket, som det är tänkt. Aphram Melki (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden