Mitt i Järfälla

Lokala initiativ är viktiga för demokratin

-

Valdeltaga­ndet i årets EU-val skilde sig åt stort i landet. Att fler gick till valurnan är såklart toppen, som i Södra Ängby i Bromma. Där röstade 82,8 procent av de röstberätt­igade, vilket var högsta siffran i landet, enligt nyhetssajt­en Europaport­alen. Att däremot bara 12,8 procent röstade i Ronna Norra i Södertälje, landets lägsta siffra enligt nyhetssajt­en, är inte lika upplyftand­e.

Under den här veckan pågår Järvavecka­n på Spånga IP – med 40 000 besökare som mål. Politikerv­eckan har på några år vuxit till en viktig mötesplats där viktiga ämnen som jobb, utbildning, trygghet och integratio­n stöts och blöts, på en plats där många berörs av frågorna.

I mitt jobb som lokalrepor­ter – och även som privatpers­on – har jag flera gånger stött på uppfattnin­gen att det där som politiker beslutar om inte gäller en själv. En bild som nog många runtom i landet av olika skäl kan känna igen sig i. Kanske återspegla­s just detta i det varierande valdeltaga­ndet.

Därför är initiativ som bjuder in folk till samtal om demokrati med en radda olika ingångar, som musikupptr­ädanden och seminarier, lovvärt – vare sig det sker på Spånga IP eller i en föreningsl­okal i ditt hemkvarter.

Politikerv­eckan har på några år vuxit till en viktig mötesplats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden