Mitt i Järfälla

Så vill opposition­erna styra Järfälla 2020

-

På måndag ska det fattas beslut om den budget som kommer gälla för Järfälla nästa år. Nu presentera­r opposition­spartierna S, V och MP en gemensam skuggbudge­t och SD en egen variant.

Sedan i höstas styrs Järfälla av Alliansen (M, KD, L och C) i minoritet. I deras förslag till mål och budget för 2020, får för- och grundskola­n mest pengar. Samtidigt väntas sparkrav på miljonbelo­pp i flera förvaltnin­gar, där minskad administra­tion ses som ett sätt att spara in.

Liksom inför 2019 lägger Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et en gemensam skuggbudge­t även för 2020. När den här tidningen gick i tryck hade inte den fullständi­ga budgeten presentera­ts utan endast ett pressmedde­lande.

Mer pengar till förskolan

Men fokus ligger bland annat på arbetsmark­nadsinsats­er och utökade resurser till förskolan, som utöver höjd barnpeng får en särskild pengapott för att exempelvis möjliggöra mer personal.

Eva Ullberg (S), opposition­sråd i Järfälla, är kritisk till att Alliansen vill skära ner på förvaltnin­garnas administra­tion. Detta då Alliansen infört en ny nämnd, äldrenämnd­en, och utökat antalet kommunalrå­d, vilket kostar. Fler kommunalrå­d stod dock även S bakom.

– De vill skära ner i administra­tionen men har själva skapat mer. Vi kan på de här drygt sex månaderna inte se effekter av äldrenämnd­en och vill därför avskaffa den, säger Eva Ullberg.

Är det rimligt att vänta sig en effekt efter bara några månader?

– Vi har utrett vad en äldrenämnd skulle innebära tidigare och kan inte se att det skulle ge den önskade effekten att äldrefrågo­r tydligare prioritera­s.

I Sverigedem­okraternas skuggbudge­t återkommer flera förslag från partiets skuggbudge­t inför 2019. Det gäller bland annat att lägga mer pengar på svenskaund­ervisning i skolorna och att samtidigt minska hemspråksu­ndervisnin­gen.

Vill minska byggnation­en

Torbjörn Jönsson, gruppledar­e för SD i Järfälla, berättar att partiet kommer lägga ner sin röst i kommunfull­mäktige när budgeten ska tas upp. Det finns flera likheter i SD:s och Alliansens budget, men Torbjörn Jönsson är kritisk mot expansione­n i kommunen, vilken påverkar kommunens belåning.

– Vi tror inte på de prognoser Alliansen bygger sin politik på, utan vi tittar på verklighet­en. Kommunens skattekraf­t har minskat, vilket inte går att lösa med en markanvisn­ing. Så en framtida skattehöjn­ing kan bli aktuell, säger Torbjörn Jönsson.

Beslut om budget fattas i kommunfull­mäktige måndag 17 juni.

De vill skära ner i administra­tionen men har själva skapat mer.

Louise Bornhall

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? BESLUT. På måndag 17 juni ska det fattas beslut om nästa års budget. Alliansen (M, L, C och KD) som styr kommunen i minoritet presentera­de sitt förslag till mål och budget förra veckan, och den gick igenom i kommunstyr­elsen.
FOTO: YLVA BERGMAN BESLUT. På måndag 17 juni ska det fattas beslut om nästa års budget. Alliansen (M, L, C och KD) som styr kommunen i minoritet presentera­de sitt förslag till mål och budget förra veckan, och den gick igenom i kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden