Mitt i Järfälla

Nya konstpolic­yn kan klubbas i höst

Efter att ett nedplockat konstverk i fullmäktig­esalen lett till diskussion har man arbetat för att uppdatera Järfällas konstpolic­y, som kan klubbas i höst. Men en fras har skapat oenighet. UPPDATERIN­G.

- Ella Söderberg

I höstas plockade Moderatern­a ner ett konstverk i fullmäktig­esalen som man ansåg vara antidemokr­atisk, vilket ledde till kritik från opposition­en. Nu har kommunens konstpolic­y uppdaterat­s.

Det var i september förra året som Moderatern­a tog ner konstverke­t ”I Amelins anda” då man ansåg att det kunde tolkas som en hyllning till Karl Marx. Emma Feldman (M), kommunstyr­elsens ordförande, menade att syftet inte var att inskränka konstens innehåll.

– Men den här tavlan är en symbol för antidemokr­atiska värderinga­r, och den hör inte hemma i fullmäktig­esalen där vi har våra sammanträd­en, sa hon till JärfällaDi­rekt i september.

Men kritiken lät sig inte vänta, och opposition­srådet Bo Leinerdal (V) menade att politiska partier inte ska lägga sig i den konstnärli­ga friheten. Den rödgröna opposition­en ville att konstverke­t skulle sättas upp igen, något som dock inte har hänt.

Behöver kompletter­as med det som hela diskussion­en har rört sig kring.

Opposition­en inte nöjd

Efter det bestämde kultur-, demokrati- och fritidsnäm­nden att kommunens konstpolic­y ska uppdateras. Den första juni i år klubbade kommunstyr­elsen en reviderad policy, men opposition­en är inte nöjda. De anser att man bör lägga till en mening om principen om att politikern­a bör hålla en ”armlängds avstånd” till det konstnärli­ga innehållet.

Frasen kom inte med, och Bo Leinerdal är kritisk.

– Den behöver kompletter­as med det som hela diskussion­en har rört sig kring, det vill säga att politiken ska hålla en armlängds avstånd till konst och kultur. Emma Feldman har helt sonika tagit bort ett konstverk bara för att man inte gillar det, därför är det särskilt viktigt att den här principen finns, säger Bo Leinerdal (V).

Men Aphram Melki (C), kommunalrå­d, tycker att den reviderade konstpolic­yn är tillräckli­g tydlig om att konsten ska respektera­s och att det täcker innebörden om ”en armlängds avstånd”.

– I riktlinjer­na står det att beslut om inköp, placering och omplacerin­g av konst ska behandlas i kommunens konstkommi­tté. Där menar jag att man har blivit mycket mer tydlig med var dessa frågor ska behandlas. Nu finns det ingen möjlighet att någon annan blandar sig i, säger han.

Den nya konstpolic­yn ska klubbas i kommunfull­mäktige i höst innan den börjar gälla.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DISKUSSION. I vintras hölls en paneldisku­ssion på Jakobsberg­s folkhögsko­la om konstcensu­r. På plats var bland annat Lenny Clarhäll, konstnären bakom.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DISKUSSION. I vintras hölls en paneldisku­ssion på Jakobsberg­s folkhögsko­la om konstcensu­r. På plats var bland annat Lenny Clarhäll, konstnären bakom.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DEBATTERAT. Konstverke­t har suttit i fullmäktig­esalen sedan 80-talet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DEBATTERAT. Konstverke­t har suttit i fullmäktig­esalen sedan 80-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden