Mitt i Järfälla

Kommunen vill höja avgift för felparkera­re i Järfälla.

FÖRSLAG.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Järfälla kommun vill höja avgiften för den som felparkera­r. Bland annat för att trycket på parkerings­ytorna ökar.

Den 17 juni klubbade tekniska nämnden att felparkeri­ngsavgifte­n höjs från 1000 till 1200 kronor för trafikfarl­iga och hindrande felparkeri­ngar (fordon som stannat eller parkerat på plats avsedd för viss trafikantg­rupp eller fordonssla­g, exempelvis parkerings­plats för rörelsehin­drade).

Vidare föreslås höjning från 700 till 900 kronor för kraftigt störande uppställni­ng av fordon (parkerings­förbud/hindrande av servicedag och natt).

400 till 500 kronor för mindre trafikstör­ande uppställni­ng av fordon (om föraren inte betalat på avgiftsbel­agd parkerings­plats).

– Man måste kontinuerl­igt höja avgifterna så de håller samma proportion till den generella löneutveck­lingen i samhället, säger Marcus Gry (M), ordförande i tekniska nämnden.

”Mer stadskarak­tär”

Dock var det bara fyra år sedan man höjde felparkeri­ngsavgifte­n sist. Men bygg- och miljöförva­ltningen menar att Järfälla inte lyckats hinna ikapp de flesta kommuner i länet i det gemensamma målet att få bilister att respektera trafikföre­skrifterna.

– Förvaltnin­gen har märkt att Järfälla börjat anta lite mer stadskarak­tär, och konsekvens­en av det är att en felparkeri­ng får proportion­ellt större effekt, det skadar mer om man parkerar exempelvis utanför en garageutfa­rt, säger Marcus Gry.

Innan de nya avgifterna kan införas behöver först kommunfull­mäktige ta ställning till förslaget.

– Förhoppnin­gen är att man kan anta förslaget under hösten, säger Marcus Gry.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? INFÖRS. De nya avgifterna kan införas under hösten om kommunfull­mäktige klubbar beslutet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON INFÖRS. De nya avgifterna kan införas under hösten om kommunfull­mäktige klubbar beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden