Mitt i Järfälla

Många bötfällda vid Västerorts badplatser

PROBLEM. Kan hindra räddningst­jänsten från att ta sig fram

- Victor Malmcrona Ella Söderberg

Det är många som har passat på att svalka sig vid Västerorts bad den senaste tiden. Men när bilarna står felparkera­de finns en risk att räddningst­jänsten inte kan ta sig fram vid skarpt läge.

Vid Ängbybadet står bilarna tätt parkerade. Ett tiotal åker också runt, runt i jakt på en ledig plats. Rakt utanför ingången till badet stannar en kombi, en pappa flyger ur förarsätet och kastar snabbt ut både barn och packning. En bilkö hinner växa fram bakom familjens bil innan pappan kör vidare för att ensam leta parkering.

En som däremot lyckats knipa en plats är Merja Pirhonen.

Att lämna bilen hemma är inte ett alternativ för henne.

– Jag bor i Nälsta, så det är lite långt att gå. Jag har också tre barn med mig, det blir jobbigt utan bil, säger hon.

”Vi måste alla ta ansvar”

Kommunpoli­sen i Bromma, Matti Rönnqvist, säger att man har haft problem med parkerings­platserna kring Västerorts badplatser som inte räcker till när det varit så fint väder. Samma dag som vi besökte Ängbybadet berättar han att minst 50 bilar fick p-böter där.

– Det var totalhaver­i. Det ställdes bilar överallt, och ett tag gick det inte att komma förbi. Det säger sig självt att om räddningst­jänsten behöver komma fram så är det stopp, och vid drunknings­olyckor är tid av stor betydelse, säger Matti Rönnqvist.

Även vid Kanaanbade­t finns det en problemati­k när folk parkerar längs vägen. Då blir det också trångt för räddningst­jänsten att ta sig fram, och om det på det även blir möte i motsatt riktning blir det helstopp.

Vill se fler p-platser

Han säger att de vill se fler parkerings­vakter vid badplatser­na, men också att stadens mobila väktare besöker

De som inte behöver ta bilen kan cykla eller gå.

baden lite mer då parkerings­problemen kan ge upphov till bråk mellan bilförare.

– Men folk borde fundera på hur vi beter oss i de sammanhang där många samsas om platserna. De som inte behöver ta bilen kan cykla eller gå, många som badar i området bor i närheten, vi måste alla ta vårt ansvar.

Men att det skulle vara extra mycket trängsel det här året är inget Merja Pirhonen noterat.

– Det är alltid så här när det är så vackert väder. Jag vet inte vad man skulle kunna göra för att underlätta parkeringe­n, kanske bygga en till våning. Men det går ju inte, säger Merja.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BADGÄSTER. Awa Sohla och Merja Pirhonen hittade en parkerings­plats på Ängbybadet.
FULLT. Det var många som fick p-böter på Ängbybadet­s parkerings­plats förra veckan. Men kaoset kan leda till att räddningst­jänsten får svårt att ta sig fram.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BADGÄSTER. Awa Sohla och Merja Pirhonen hittade en parkerings­plats på Ängbybadet. FULLT. Det var många som fick p-böter på Ängbybadet­s parkerings­plats förra veckan. Men kaoset kan leda till att räddningst­jänsten får svårt att ta sig fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden