Mitt i Järfälla

85 ukrainare ska få en bostad i Järfälla

NY LAG. Fördelning mellan kommuner spikad – en del tvingas flytta

- Alexander Kuronen

Bygger på tanken att få till en jämnare fördelning.

JÄRFÄLLA

Länets kommuner ska ordna boende åt totalt 3 581 ukrainska flyktingar, efter att en ny lag trätt i kraft den 1 juli. Av dem ska Järfälla ta hand om 85.

Antalet ukrainska krigsflykt­ingar som väntas söka sig till Sverige har skrivits ned i omgångar. Migrations­verkets senaste bud är att 55 000 skyddsbehö­vande från Ukraina kommer hit i år, varav 5 000 tros återvända till hemlandet före årets slut.

Av de 50 000 som tros bli kvar bedömer Migrations­verket att något färre än hälften, 23 500, behöver hjälp av kommunerna med att ordna boende. För att fördela dessa har myndighete­n, i dialog med kommuner och länsstyrel­ser, sett över arbetsmark­nad och tillgång på bostäder. Målet: att få till bättre förutsättn­ingar i mottagande­t än under flyktingvå­gen 2015–2016.

För kommunerna i Stockholms län blir det till att ordna boende för sammanlagt 3 581 personer. Stockholms stad får hand om flest, 1 582, medan Upplands Väsby tilldelas ”bara” 15 individer.

Flytt i sommar

Gemensamt för nästan alla dessa kommuner är att fördelning­stalen är lägre än antalet ukrainare som befinner sig där just nu. Samtidigt har många flyktingar redan ordnat bostad på annan väg och ingår alltså inte bland de 23 500 som ska fördelas. Men i vissa fall förblir fördelning­stalet lägre även om man räknar bort dessa personer.

– Det kommer tyvärr att innebära att en del får flytta, säger Karl Lindberg, presskommu­nikatör på Migrations­verket.

Från det att en kommun informeras om att den ska ta hand om en viss person har den en månad på sig att lösa det praktiska. De som tvingas lämna sin nuvarande kommun kan räkna med att flyttlasse­t går redan i sommar.

Samtidigt finns fall där även grannkommu­nerna redan har tagit emot fler än de har boendeansv­ar för.

– Vilket gör att en del skyddsbehö­vande kan komma att behöva flytta längre bort, säger Karl Lindberg.

Om flyktingvå­gen skulle stiga på allvar igen finns det ändå ”ganska gott om utrymme” i det nya systemet, fortsätter han. Det kan i så fall bli fråga om att skaka fram fler boendeplat­ser ute i kommunerna. För det ändamålet krävs dock ett politiskt beslut om att höja fördelning­stalet, annars får Migrations­verket ansvara för de skyddsbehö­vande som kommer hit utöver de 23 500 som kommunerna delar på.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? KARL LINDBERG.
MIGRATIONS­VERKET. Kön i våras. Hur många ukrainska flyktingar som måste byta kommun är för närvarande oklart. ”Men av de 23 500 som omfattas av fördelning­stalen har inte ens hälften av dem kommit till Sverige än”, säger Karl Lindberg.
FOTO: PRIVAT FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KARL LINDBERG. MIGRATIONS­VERKET. Kön i våras. Hur många ukrainska flyktingar som måste byta kommun är för närvarande oklart. ”Men av de 23 500 som omfattas av fördelning­stalen har inte ens hälften av dem kommit till Sverige än”, säger Karl Lindberg.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden