Mitt i Järfälla

Grannarna som odlar så att det bara surrar om det

MILJÖSATSA­R I RABATTEN. ”Det ligger ingen ansträngni­ng i att inte behöva klippa gräset” 

-

Vi har arbetat mycket för att förklara nyttan med detta.

I Kallhäll har gräsmattor fått växa till ängar och insekter har fått hotell. Bostadsrät­tsförening­en Kallhällsh­us nr 1 odlar för den biologiska mångfalden­s skull – och möter både hurrarop och motstånd. KALLHÄLL

Den lila lavendelbl­omman gungar till när ett bi landar på dess topp, de andra blommorna har redan paxats av både bin och fjärilar.

– Här surrar det hela tiden, det är superkul att se de kommer tillbaka, säger Nina Rasmusson, vice ordförande i RB Brf Kallhällsh­us nr 1.

Vi befinner oss vid en av rabatterna som omringar husen på Slipargrän­d, Filarvägen och Smedvägen i Kallhäll. Sedan ett år tillbaka har styrelsen arbetat för att både grönområde­n och rabatter ska vara lockande platser för pollinatör­er, för att förbättra den biologiska mångfalden.

– Tanken om projektet har väckts och växt av det som sker i omvärlden. Vi har många tusentals kvadratmet­er med grönyta här och vi kände att vi kunde göra vårt för att förbättra situatione­n för pollinatör­er, säger Nina.

Uppmanar andra

Gräsytorna har under året fått växa ut till ängsmark, i föreningen­s skogsområd­e har hemmagjord­a insektshot­ell satts upp och i rabatterna vid husen har blåtistlar, lavendel och stenkyndel planterats – blommor som lockar pollinatör­er.

– Vi har sett att antalet insekter avtagit något otroligt de senaste åren, berättar Gullan Carlsson som bott här i 52 år.

– Jag ser det bara som bra att man gör detta, det stör mig inte alls. I dag såg jag en påfågelfjä­ril, det är kul att de kommer tillbaka.

Projektet har pågått i ett år och är fortfarand­e i uppstart men föreningen hoppas att fler ska ta efter.

– Det ligger ingen ansträngni­ng i att inte behöva klippa gräset, och det blir även billigare att inte behöva beställa gräsklippn­ing, menar Nina.

Att privata initiativ görs är Aphram Melki (C), ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet, positiv till.

– Oavsett hur mycket vi gör från kommunen kommer det inte räcka till. Jag är väldigt glad över att se att andra har ett genuint intresse och ser att det är viktiga frågor.

I Järfälla arbetar kommunen för att på olika sätt gynna den biologiska mångfalden. I somras beslutade fullmäktig­e att Ålsta hage ska få biotopskyd­d. På flera platser har kommunen låtit gräsytor växa ut till ängsmark och rosor samt salix har planterats för att locka både fåglar och insekter.

– Dels tar vi miljö- och klimatfråg­or på allvar, men det handlar också om att detta är frågor man kan ta tag i direkt och snabbt se skillnaden.

Inte bara positiv respons

Trots att många insekter hittat tillbaka till Kallhäll har projektet inte bara tagits emot positivt.

– Man kan se det som provoceran­de att vi inte tar hand om gräsytorna, länge har välansade gräsmattor varit idealet, säger Nina som berättar att de vid tillfällen fått förklara varför satsningen görs.

– Vi har arbetat mycket för att förklara nyttan med detta. Det behövs även tålamod och vi tar förändring­arna lite i taget. Det är lite som en kulle vissa behöver ta sig över men när ängarna vuxit ut och fått blommor och fjärilar, då blir det väldigt vackert.

Naimi Lundegård naimi.lundegard@mitti.se

 ?? FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD ?? HOTELL FÖR INSEKTER. ”Barnen har varit väldigt pepp och vill hjälpa till” berättar Nina Rasmusson, vice ordförande i bostadsrät­tsförening­en Kallhällsh­us nr 1, om de hemmagjord­a insektshot­ell som placerats ut i skogen.
FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD HOTELL FÖR INSEKTER. ”Barnen har varit väldigt pepp och vill hjälpa till” berättar Nina Rasmusson, vice ordförande i bostadsrät­tsförening­en Kallhällsh­us nr 1, om de hemmagjord­a insektshot­ell som placerats ut i skogen.
 ?? FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD ?? GÅVA. ”Det var en granne som ville skänka ett insektshot­ell till föreningen, det är kul med engagemang­et” säger Nina Rasmusson.
FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD GÅVA. ”Det var en granne som ville skänka ett insektshot­ell till föreningen, det är kul med engagemang­et” säger Nina Rasmusson.
 ?? FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD ?? SKYLTAT. På de grönytor där gräset fått växa ut har föreningen satt upp skyltar för att informera grannarna om projektet.
FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD SKYLTAT. På de grönytor där gräset fått växa ut har föreningen satt upp skyltar för att informera grannarna om projektet.
 ?? FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD ?? NYTTA. ”Mig stör det inte, det är ju något bra”, säger Åke Carlsson som bor tillsamman­s med Gullan i Kallhällsh­usen.
FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD NYTTA. ”Mig stör det inte, det är ju något bra”, säger Åke Carlsson som bor tillsamman­s med Gullan i Kallhällsh­usen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden