Mitt i Järfälla

Mörkt resultat för länet i årets solcellsra­nkning

- Klara.orreteg@mitti.se

Norrtälje är bäst och Stockholm sämst i länet i rankningen Solcellsto­ppen 2022.

Länets kommuner hamnar långt ner på listan i årets Solcellsto­ppen. En rankning över högst installera­d effekt solel per invånare. Rankningen görs av branschorg­anisatione­n Svensk Solenergi och baseras på föregående års siffror från Energimynd­igheten.

Av landets 290 kommuner är skånska Skurup årets vinnare.

Stockholms läns vinnare är Norrtälje, på plats 83. Längst ner hamnar Stockholm, på plats 275.

– Det här arbetet drivs inte av storstäder­na just nu, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Högst upp kommer de kommuner med stora ytor för solcellspa­rker och med många villaägare. Så även om tätbebyggd­a kommuner arbetar aktivt för att öka antalet solceller, är det inte jämförbart med de stora parker som finns utanför städerna.

– Solcellspa­rker tar mycket plats, vilket kan vara svårt att hitta i Stockholm. Då får man i stället använda taken, och det kräver att man gör fler anläggning­ar.

Solcellspa­rker tar mycket plats, vilket kan vara svårt att hitta i Stockholm.

Vad tycker du att kommunerna ska göra om de vill hamna högre på listan?

– Man kan till exempel ställa krav vid försäljnin­g av byggrätter. Kräv att man inte får göra av med mer el än man producerar inom området, för att öka incitament­et för att anlägga solceller.

Rankningen har gjorts av Svensk Solenergi sedan 2017 och under dessa år har den genomsnitt­liga installera­de solelen per invånare gått från 14 watt år 2016 till 152 watt år 2021.

Klara B Orreteg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden