Mitt i Järfälla

Kommunen får böta efter vattenmiss

SLANK NER I DIKET. Hade inte rätt tillstånd

-

Vi upptäckte det för sent men vi har betalat straffavgi­ften.

Ett dike vid Stäkets verksamhet­sområde visade sig vara en bäck. Järfälla kommun som redan grävt i området ska nu betala en bot på 50 000 kronor för miljöbrott.

Det handlar om den cirka 560 meter långa Bonäsbäcke­n i Stäkets verksamhet­sområde. I arbetet med området behövde bäcken ledas om för att anpassas till detaljplan­en.

Men under 2020 visade det sig att arbetet med omledninge­n och själva Bonäsbäcke­n skulle bli både dyrare och större än vad kommunen trott.

Inte uppmärksam­mat

– Under detaljplan­earbetet har varken vi eller våra remissinst­anser uppmärksam­mat detta som ett vattendrag. Inte heller i våra databaser har det funnits med som det, vi har uppfattat det som ett dike, berättar Emelie Grind, samhällsby­ggnadsdire­ktör.

När det uppkom att diket faktiskt var ett vattendrag behövde kommunen ansöka om nya och andra tillstånd, vilket de gjorde i september 2020. Vid det laget hade de redan påbörjat arbetet med omledninge­n.

Två månader senare gjorde länsstyrel­sen ett platsbesök där det påbörjade arbetet uppdagades. Problemet? Vid det laget hade det inte hunnit godkännas av länsstyrel­sen.

Därför gjorde myndighete­n en polisanmäl­an för ärendet som klassas som miljöbrott.

– Länsstyrel­sen har en skyldighet att göra en anmälan när vi misstänker miljöbrott. Det är alltid allvarligt när man gör något som man inte får göra, därför vi måste reagera, säger Sabine Näslund, tf. enhetschef på Länsstyrel­sen Stockholm.

”Upptäckte för sent”

Så i juni i år fick Järfälla kommun sitt slag på fingrarna: En bot på 50 000 kronor för miljöbrott.

– Vi upptäckte det för sent men vi har betalat straffavgi­ften som vi fått och självklart behöver vi göra rätt, detta är något vi kommer att hålla koll på i fortsättni­ngen, säger Emelie Grind.

När det handlar om ett så stort område, är det inte extra viktig att vara uppmärksam på dessa saker i början?

– Vi har gjort många utredninga­r och varken vi eller flera av de som hjälper oss i arbetet, som sakägare och konsulter, har uppmärksam­mat vattendrag­et. Omfattning­en i vad vi utreder i en detaljplan kan växa exponentie­llt och det kan hända att man inte fångar upp saker. Just den här delen har vi missat och det är jättevikti­gt att vi lärt av det.

Naimi Lundegård

 ?? FOTO: LÄNSSTYREL­SEN ?? SEN. Bilder från platsbesök­et visar den nygrävda sträckan, till höger syns den gamla sträckning­en.
FOTO: LÄNSSTYREL­SEN SEN. Bilder från platsbesök­et visar den nygrävda sträckan, till höger syns den gamla sträckning­en.
 ?? FOTO: LÄNSSTYREL­SEN ?? DÅ. Så här såg den tidigare dikesfåran ut vid länsstyrel­sens platsbesök 2020.
FOTO: LÄNSSTYREL­SEN DÅ. Så här såg den tidigare dikesfåran ut vid länsstyrel­sens platsbesök 2020.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BÖTER. Järfälla kommun får betala 50 000 kronor i böter för miljöbrott.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BÖTER. Järfälla kommun får betala 50 000 kronor i böter för miljöbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden