Mitt i Järfälla

Polisen ser ökning av elsparkcyk­lar vid brott

TENDENS. Används oftare som flyktfordo­n i Järfälla

-

Det är inte lika lätt för oss att hänga på.

JÄRFÄLLA Att elsparkcyk­lar används som flyktfordo­n vid brott har blivit vanligare i Järfälla på senare tid. – De förekommer i allt fler sammanhang, säger kommunpoli­s Magnus Nilsson.

– Vi ser att elsparkcyk­lar förekommer i allt fler sammanhang hos oss. Tidigare har det inte varit ovanligt att mopeder används, nu ser vi att de har bytts ut mot elsparkcyk­lar, säger Magnus Nilsson.

I Järfälla har man kunnat se att elfordonet används allt mer frekvent i kriminella miljöer.

– Det handlar om att de används vid narkotikaö­verlåtelse men även vid grövre brott. Bland både äldre och yngre kriminella har det av olika anledninga­r klassats som ett bra fordon.

Tysta och snabba

Att de går fort, är tysta och lätta att bära med sig, är några av anledninga­rna till att cyklarna blivit allt vanligare tror Magnus Nilsson.

– Har man en narkotikal­everans från Viksjö till Jakobsberg kan du åka ljudlöst och upp till 70 kilometer i timmen med elsparkcyk­el, då kommer du långt.

Det är även lättare att virra sig bort från polisen på en elsparkcyk­el.

– Eftersom de kan köra på gång- och cykelvägar är det inte lika lätt för oss att hänga på.

Hur arbetar ni för att förhindra att brott sker med just elsparkcyk­lar?

– Det är något vi får ha i åtanke. Har vi ett riktat arbete mot våra gruppering­ar får vi vara medvetna om att de kan dra iväg på elsparkcyk­lar och se hur vi ska hantera det.

Sällan är det nya flyktfordo­net dock uthyrnings­cyklar, utan elsparkcyk­lar som man införskaff­at själv.

– Även om uthyrning skulle erbjudas i Järfälla skulle det inte användas eftersom du behöver registrera dig och koppla ett bankkort. Sådant vill man inte behöva göra om man ska sälja narkotika.

 ?? GENREFOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? SNABBA OCH TYSTA. Det är två anledninga­r till att elsparkcyk­lar blivit vanligare att använda vid brott, tror Järfällas kommunpoli­s. Det är dock sällan hyrcykelfö­retagens cyklar som används.
GENREFOTO: PEKKA PÄÄKKÖ SNABBA OCH TYSTA. Det är två anledninga­r till att elsparkcyk­lar blivit vanligare att använda vid brott, tror Järfällas kommunpoli­s. Det är dock sällan hyrcykelfö­retagens cyklar som används.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Magnus Nilsson.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Magnus Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden