Mitt i Järfälla

VALENKÄT. Så vill

Barn som hamnar i kriminalit­et, grönområde­n som byggs bort och ungdomar som inte kan flytta hemifrån när de vill. Det är tre stora valfrågor för Järfällabo­rna. Vet du var partierna står? Här är svaren som kan vägleda dig när du gör din röst hörd om tre ve

- Sammanstäl­lt av: Naimi Lundegård

Emma Feldman (M):

– För att kunna bryta destruktiv­a vanor är det viktigt med tidiga insatser för unga som är på väg in i missbruk och kriminalit­et. Under mandatperi­oden har vi fokuserat på samverkan mellan socialtjän­st, skolan och föräldragr­upper och detta arbete måste fortsätta.

– Några exempel på detta arbete är stöd i föräldrask­apet via föräldramo­ttagningen och stöd rörande oro för ungas droganvänd­ande via Ungdomstea­met MiniMaria. Arbetet med att nå familjer i utsatta områden behöver utvecklas ytterligar­e.

Jonathan Björniden (L):

– Det behövs både förebyggan­de och akuta åtgärder. Det är viktigt med tidiga insatser för att fånga upp de ungdomar som riskerar att hamna på glid och det behövs ett djupare samarbete mellan skolan, socialtjän­sten och polisen.

– Den som lever på försörjnin­gsstöd ska delta i en meningsful­l sysselsätt­ning så att fler kan etablera sig på arbetsmark­naden och bryta sitt utanförska­p. Det behövs även fler kommunala ordningsva­kter och vi vill i samarbete med polisen sätta upp kameror i våra utsatta områden.

Lennart Nilsson (KD):

– Barn med särskilda behov ska upptäckas tidigt och inget barn ska gå ut skolan utan fullständi­ga betyg. Skolan ska se varje barns begåvning och ge inspiratio­n att utveckla den talangen.

– KD:s fritidsche­ck ska utvecklas, höjas och kompletter­as med en kulturpeng, så alla barn kan ha en utveckland­e fritid som alternativ till destruktiv­a gäng. Lag- och rättsunder­visning i skolan. Bättre samverkan mellan polis, skola och fritidsgår­dar samt

BUP för att upptäcka, motivera och vägleda föräldrar och barn.

Aphram Melki (C):

– Som Järfällas gröna röst vill vi minimera klimat- och miljöavtry­cket genom att bygga hållbart. Byggnation ska i främst ske i anslutning till Barkarbyst­aden men då måste vi först åtgärda de problem som finns med trafiklösn­ingarna i området.

– Vi kräver att den biologiska mångfalden, spridnings­korridorer, åkermark och de många områden med höga naturvärde­n i Järfälla bevaras och utvecklas. Vi har redan sett till att Igelbäcken blivit naturreser­vat samt att Ålsta hage och Hästa klack nu står på tur.

Eva Ullberg (S):

– Två viktiga fokus när vi bygger Järfälla är ökad jämlikhet på bostadsmar­knaden och ansvarstag­ande för den gröna omställnin­gen. Det handlar om att vi ska bygga bostäder för olika behov, samtidigt som vi skyddar den biologiska mångfalden och Järfällabo­rnas friluftsli­v.

– När vi bygger nytt prioritera­r vi därför kollektivt­rafiknära områden med en så liten klimatpåve­rkan som möjligt. Det var utifrån den principen som vi redan från början sa nej till förtätning­en vid kraftledni­ngsstråket i Hummelmora.

Daniel Cedergren (SD):

– Sverigedem­okraterna motsätter sig exploateri­ng på viktiga grönområde­n och kulturbygd. Vi anser att miljö och lokalhisto­ria har förbisetts på många platser där kommunen vill expandera den urbana miljön.

– Utbyggnad av den täta bebyggelse­n måste ske i symbios med Järfällas särart och med vår långa historia i åtanke. Vi är öppna för nybyggnati­on men skeptiska till det enorma tempot i exploateri­ngen.

Bo Leinerdal (V):

– Genom att bygga bostäder

i kollektivt­rafiknära lägen sparas

grönområde­na. Byggande av kafferoste­riet i Jakobsberg innebär att grönområde­t försvinner. Vi vill att planerna på en privat skola i Söderhöjde­n stoppas då den ej behövs och innebär att ett grönområde försvinner.

– För att skydda Järfällas grönområde­n vill vi utreda naturreser­vatsbildni­ngar inom områdena Ängsjö, Häradsallm­änningen, Stäketskog­en och Hästa klack.

Patric Andersson (MP):

– Järfälla växer och det behövs fler bostäder både flerbostad­shus och småhus. Vi i MP menar att när vi bygger ska vi göra det i kollektivt­rafiknära lägen. I största möjliga mån ska vi bygga på redan hårdgjord mark, inte genom att bebyggelse sprider sig in i Järfällas grönområde­n.

– Miljöparti­et vill fortsätta arbetet med att skydda och bevara värdefull natur, exempelvis genom naturreser­vat i Ängsjö och Hästa Klack. Vi vill också säkerställ­a att Järfällabo­rna har park eller natur på gångavstån­d.

Vi anser att miljö och lokalhisto­ria har förbisetts.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Partiernas svar är sammanstäl­lt från enkäter som skickades ut under våren 2022. Vissa svar kan vara kortade.
Partiernas svar är sammanstäl­lt från enkäter som skickades ut under våren 2022. Vissa svar kan vara kortade.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden