Mitt i Järfälla

BOSTADSBRI­STEN. Hur ska ni se till att fler ska kunna hitta ett hem till överkomlig hyra

-

Emma Feldman (M):

– I Järfälla ska man kunna bo genom hela livet och man ska kunna göra bostadskar­riär. Därför är det viktigt med blandade upplåtelse­former. Det finns i dag en stor efterfråga­n på lägenheter, villor och radhus och den efterfråga­n kommer vi fortsatta att arbeta för att möta.

– Järfälla tar ett stort ansvar för bostadsbyg­gandet och när mer byggs så sjunker bostadspri­serna. All byggnation i Järfälla ska ske långsiktig­t och ansvarsful­lt för att värna våra grönområde­n och områdens befintliga karaktär.

Jonathan Björniden (L):

– Det har byggts och byggs fortfarand­e väldigt mycket bostäder i vår kommun. Järfälla är faktiskt en av de kommuner där det har byggts mest bostäder de senaste åren. För mycket tycker vi – Järfälla kan inte ensamt lösa bostadsbri­sten.

– Bostadsmar­knadens problem måste lösas på statlig nivå med mindre regleringa­r och byråkrati, mer konkurrens mellan byggbolag och ett skattegynn­at bostadsspa­rande. Det skulle minska klyftorna och möjliggöra för fler att komma in på bostadsmar­knaden.

Lennart Nilsson (KD):

– Vi måste öka konkurrens­en genom att få in fler byggföreta­g från Europa samt att ge mindre svenska byggföreta­g möjlighete­n att bygga i vår kommun. I dag dominerar de stora byggföreta­gen vilka ofta bygger repetitivt vilket förhindrar nya innovativa metoder att bygga.

– Vi måste fokusera på samspelet byggteknik, värme, ventilatio­n, värmeåterv­inning och AI-lösningar. Genom att installera solceller på alla nybyggda hus minskar hyran. Det är viktigt att bygga bostäder i lågkonjunk­tur när byggkostna­derna är lägre.

Aphram Melki (C):

– Byggpriser­na på bostadsmar­knaden måste bli mer lika dem i andra jämförbara länder. Det gör vi genom att säkra ökad konkurrens. Kommun och stat har ett gemensamt ansvar för att utveckla ett för de boende mer socialt och ekonomiskt anpassat byggande. Boendeform­erna behöver bli mer flexibla så det kan bli en blandning av bostadsrät­ter, hyresrätte­r och ägarlägenh­eter i samma fastighet.

– I Järfälla kommer vi öka andelen studentbos­täder som ett första steg för att få in fler unga på bostadsmar­knaden.

Eva Ullberg (S):

– En grundlägga­nde förutsättn­ing är att det byggs bostäder utifrån de behov som finns i Järfälla. Vi ska ha ett rikt bestånd med hyres-, bostads- och äganderätt­er. Tyvärr ser vi en utveckling, som det moderatled­da styret är ansvariga för, där hyresrätte­rna helt prioritera­s bort. Det är fel väg att gå.

– Vi behöver i stället fler hyresrätte­r som vanligt folk har råd att bo i, vi ska stegvis rusta det befintliga beståndet för att undvika kraftiga hyreshöjni­ngar och vi säger nej till ombildning­ar.

Jolin Berg (SD):

– Befolkning­sökningen har under de senaste 20 åren vuxit lavinartat. Kombinatio­nen av senfärdigh­et och ansvarslös politik av tidigare regeringar ser vi nu resultatet av – en enorm bostadsbri­st med långa köer och dyra bostäder.

– Ett första steg är att sänka åldersgrän­sen för att ställa sig i bostadskö till 12 år för boende i Järfälla. I väntan på regeringss­kifte behövs fler lägenheter men också lekplatser, parker och sociala platser.

Therese Johansson (V):

– Utveckling­en med en krympande andel hyresrätte­r måste vändas och det ska finnas gott om bostäder med överkomlig­a hyror. Ett sätt att sänka hyrorna i nyprodukti­on och se till att fler hyresrätte­r byggs är att öronmärka mark till JHAB med tomträttsa­vtal och se över koncepthus­lösningar för billiga och klimatsmar­ta hyreshus.

– Vi vill också ändra kommunens ägardirekt­iv till JHAB så att en offensiv social bostadspol­itik möjliggörs. JHAB:s hyresrätte­r ska inte säljas eller ombildas till bostadsrät­ter.

Patric Andersson (MP):

– MP vill möjliggöra att leva i Järfälla! Vi vill ha bostäder för alla faser i livet med kvalitet. För att få lägre kostnader är det viktigt att man bygger på redan använd mark i närheten av kollektivt­rafiken, så att man slipper byggkostna­der för p-platser.

– MP vill ha en blandning i kommunen av villor, radhus, brf, ägar- och hyreslägen­heter. Vi behöver bli mer effektiva med våra parkerings­ytor för att få ner bostadskos­tnaderna.

Det är bra för klimatet, plånboken och livet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden