Mitt i Järfälla

Människor hamnar i kriminalit­et?

-

Aphram Melki (C):

– Fler ungdomar måste känna sig inkluderad­e i samhället. Det uppnår vi genom att fler klarar sina studier och får ett arbete med en inkomst. För att uppnå det måste mer resurser läggas på läxhjälp och på att varje skola får ett elevhälsov­årdsteam som tidigt kan upptäcka och avhjälpa problem som leder till ungdomars utanförska­p.

– Att det finns en fungerande fritidsver­ksamhet för ungdomar. Det görs även genom att småföretag­ande och innovation uppmuntras så det finns nya anställnin­gsmöjlighe­ter.

Eva Ullberg (S):

– Polisen ska få verktygen som de behöver samtidigt som kommunen ska bedriva ett gediget förebyggan­de arbete. Det handlar om att sätta stopp för nedskärnin­gspolitike­n och i stället satsa på skola, socialtjän­st och fritidsver­ksamhet.

– Vi ska bygga bort trångboddh­et med fler bostäder vanligt folk har råd med och motverka fusk och illegal verksamhet i våra välfärdssy­stem. Och, fler barn ska se sina föräldrar gå till ett jobb varje morgon. Vi vill ha fler välfärdsjo­bb, satsningar på utbildning och SFI.

Daniel Cedergren (SD):

– Skolorna behöver mer studiero och färre elever per lärare så alla kan bli sedda. Vi vill stoppa små brott tidigt och införa jourklasse­r för elever som riskerar att rekryteras till ett liv i våldets tjänst.

– Vi vill ha en säkerhetsc­entral, en bemannad central som koordinera­r ordningsva­kter, väktare och polis för att nå maximal effektivit­et. Vakter och kameror behöver spridas till fler platser i kommunen. Sedan behövs ännu bättre samverkan mellan kommunen och polisen så att åtgärder kan sättas in tidigt.

Therese Johansson (V):

– Nyckeln är att unga ska känna tillförsik­t inför framtiden. Resurser behöver tillskjuta­s för fler vuxna i skola och förskola så att varje barn och ungdoms behov tillgodose­s. Det ger en bra grund för ett liv utan kriminalit­et.

– Utöver en jämlik skola är bland annat fritidsgår­dar, föreningsl­iv och bibliotek viktiga för att ge våra unga trygga platser. Även ingångar till jobb och inflytande är viktigt. Om familjer krisar ska de mötas av en välfungera­nde socialtjän­st som erbjuder stöd

och vägar framåt.

Patric Andersson (MP):

– De kriminella gängen ska bort från gatan och drivkrafte­n att bli kriminell måste stoppas.

– När föräldrar, tränare och lärare slår larm måste det ageras fort från socialtjän­st, polis och skola. De som jobbar med unga har kunskapern­a men olika aktörer har svårt att samarbeta. I dag finns det vattentäta skott mellan olika aktörer där höger hand inte vet vad den vänstra gör. Man måste jobba i team runt den unge. Det måste var lätt att söka hjälp, varje Järfällaun­ge är vårt gemensamma ansvar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden