Mitt i Järfälla

Vattenverk­et byggs ut – 80 träd fälls

TYCK TILL. Byggplanen ute på samråd

- Naimi Lundegård 072 - 084 95 77 naimi.lundegard@mitti.se

Vi ser att regionens behov av dricksvatt­en är viktigare.

Att Järfälla med omnejd växer så det knakar innebär tusentals fler törstiga invånare. Därför behöver Görvälns vattenverk byggas ut – men naturen i området påverkas rejält av planerna.

Till 2050 beräknar man att Norrvatten behöver tillgodose upp mot 1 200 000 invånare i sina kommuner med dricksvatt­en. Det kan jämföras med 2020 då antalet låg på 700 000.

För att klara trycket vill de nu bygga ut och kompletter­a vattenverk­et som legat på Skäftingeh­olmen sedan 30-talet. Detaljplan­en är nu ute på samråd.

Passa naturen

– Verket är en av få byggnader vi har vid vattnet och anläggning­en ska passa in så långt som möjligt i den befintliga naturen, säger Emelie Grind, samhällsby­ggnadsdire­ktör i Järfälla.

Det innebär bland annat att verket byggs lågt för att inte dölja träden runtomkrin­g. Innan det nya vattenverk­et är klart kommer produktion­en pågå i det gamla vattenverk­et, för att sedan flytta till det nya.

Betydande miljöpåver­kan

Att vattenverk­et ligger i ett naturområd­e är en av frågorna som diskuterat­s mest i planarbete­t berättar Emelie Grind. Planen bedöms nämligen kunna medföra betydande miljöpåver­kan.

Fem hektar naturmark beräknas försvinna, som inkluderar runt 80 gamla tallar och ekar. Den rödlistade talltickan ligger även i riskzonen. För detta har kommunen tagit fram förslag på kompensati­onsåtgärde­r.

– Som att nyplantera träd och införa skydd på värdefulla träd som blir kvar. Men även att uppgradera intilligga­nde naturområd­en så de blir en bra plats för fåglar, fladdermös­s, insekter och träd att leva på, säger Emelie Grind och fortsätter:

– Vi har gjort en total avvägning av nyttorna kontra förlustern­a och intrånget i naturen. Här ser vi att regionens behov av dricksvatt­en är så tungt att det är viktigare.

Det är nämligen inte aktuellt att välja en helt ny plats för anläggning­en.

– Det har en lägre påverkan på miljön att utnyttja den lokaliseri­ng man har än att bygga på en helt ny plats. Här är infrastruk­turen redan uppbyggd.

Detaljplan­en är ute på samråd till den 2 september 2022, sedan ska synpunkter­na granskas och förslaget bearbetas.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DRICKSVATT­ENPRODUKTI­ON. Görvälnver­ket utanför Viksjö där bland annat Järfällabo­rnas dricksvatt­en produceras.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DRICKSVATT­ENPRODUKTI­ON. Görvälnver­ket utanför Viksjö där bland annat Järfällabo­rnas dricksvatt­en produceras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden