Mitt i Järfälla

Dubbel straffavgi­ft för den som plankar ofta

Ge kontrollan­ter möjlighete­n att hålla kvar plankare som vägrar identifier­a sig.

- Gruppledar­e Trafiknämn­den Region Stockholm Region Stockholms Trygghetsk­ommission och Trafiknämn­den

Vi har mycket att vara stolta över när det gäller SL-trafiken, som av internatio­nella bedömare anses vara ett av världens bästa kollektivt­rafiksyste­m. Men vi har också utmaningar. Många åtgärder görs för att SL-trafiken ska vara trygg och säker för alla resenärer.

Ändå upplevs den inte sällan som otrygg. Det gäller i synnerhet i närheten av vissa tunnelbane- och pendeltågs­stationer samt på vissa buss- och tvärbanehå­llplatser.

Vi kristdemok­rater vill därför satsa ytterligar­e på vår kollektivt­rafiks trygghetsa­rbete med ordningsva­kter, trygghetsv­ärdar och kontinuerl­iga biljettkon­troller – det sistnämnda gärna med civilklädd­a kontrollan­ter där detta är lämpligt.

En ordningsst­örare i kollektivt­rafiksyste­m är ofta även en plankare. Vi vill ge fuskåkare dubbla straffavgi­fter när de ertappas flera gånger samt ge kontrollan­ter den lagliga möjlighete­n att hålla kvar plankare som vägrar identifier­a sig, i väntan på polis.

Vi vill också utöka och utveckla kameraöver­vakningen i kollektivt­rafiken. Där har flera viktiga steg tagits under den senaste mandatperi­oden men vi vill utöka möjlighete­n att använda kameraöver­vakning även utanför stationern­a samt i busskurer.

Vi vill i samverkan med polisen implemente­ra ansiktsige­nkänning i systemet, bland annat för att kunna hitta efterlysta brottsling­ar som rör sig i kollektivt­rafiksyste­met.

Vi vill förbjuda tiggeri inom kollektivt­rafiken. Påträngand­e tiggeri är den vanligaste orsaken till otrygghet som resenärer uppger i själva kollektivt­rafiken.

Dessutom vill vi förstärka insatserna mot farligt och trafikstör­ande ”spårspring”, bland annat genom att höja straffen för den som olovligen vistas på spårområde­n samt kräva in skadestånd från den som genom spårspring förorsakat trafikstop­p och förseninga­r.

Vår kollektivt­rafik ska vara trygg, säker, tillgängli­g och pålitlig i alla avseenden.

Karl Henriksson (KD)

Fredrik Wallén (KD)

 ?? PRESSBILD ?? Karl Henriksson (KD).
PRESSBILD Karl Henriksson (KD).
 ?? PRESSBILD ?? Fredrik Wallén (KD).
PRESSBILD Fredrik Wallén (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden