Mitt i Järfälla

Oro när butiksdöde­n

HANDLARE KRITISKA. ”Överallt stänger det, snart kommer det

- JAKOBSBERG

Vi har inte kunnat återhämta oss som vi behövt.

Som Mitt i rapportera­de förra veckan stänger klädbutike­n Gina Tricot och second-handbutike­n Myrorna i Jakobsberg centrum till hösten.

– Vi har jobbat rätt länge med butiken i Jakobsberg och vidtagit åtgärder men nu ser vi att det inte går längre, berättar Caisa Ingemarsdo­tter, chef för försäljnin­g och varuförsör­jning på Myrorna.

En för stor lokal i relation till omsättning­en är den största anledninge­n enligt henne. Fler butiker som lämnar och att besökarna har blivit färre är andra faktorer.

– Det blir utmaningar när stora kedjor, som H&M, behöver stänga.

Även för Gina Tricots del har det handlat om lönsamhete­n, eller bristen på den. Vd:n Ted Boman skriver i ett mejl till Mitt i att klädkedjan årligen ser över sina butiker och dess kundflöden:

”Vi har en längre tid försökt hitta en lösning för Jakobsberg men tyvärr har vi inte funnit en lösning som passar”.

Butikschef­en Emma Wessman pekar på pandemin och ökad näthandel som två orsaker till stängninge­n.

– Man måste kunna återhämta sig fort och vi har inte kunnat göra det så fort som vi behövt. Det känns jättetråki­gt, vi har en stark kundkrets med många stammisar, säger hon.

”Vi kämpar”

Mitt i rapportera­de förra året om flera verksamhet­er som fick klappa igen: Klädjätten H&M, Coop samt restaurang­erna Tastys, Burger King och Matadoren.

Att verksamhet­er försvinner kan sätta en törn på de ställen som blir kvar. Som på den nyöppnade restaurang­en Babas Burgers.

– Vi kämpar på, men det är få kunder. Jämfört med våra andra restaurang­er ligger vi lågt i Jakobsberg, säger Medhat Gerges, som även tror att det kan finnas konkurrens med Babas-restaurang­en i Stockholm Quality Outlet.

– Om man bor här och det inte finns så många butiker i centrum så åker man till andra ställen.

En bild som smyckesbut­iken Mazino´s Jewellery delar.

– Överallt stänger det, snart kommer det inte finnas något kvar här. När Gina

 ?? ?? BESVIKEN. I 15 år har butikschef­en Mizo jobbat på smyckesbut­iken Mazino´s Jewellery i Jakobsberg centrum. I dag anser han har verksamhet­er i centrum.
BESVIKEN. I 15 år har butikschef­en Mizo jobbat på smyckesbut­iken Mazino´s Jewellery i Jakobsberg centrum. I dag anser han har verksamhet­er i centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden