Mitt i Järfälla

Val 2018: Husläkare till alla och bantad administra­tion

För fyra år sedan vände vi oss till alla partier med frågan: Vad är viktigast att genomföra om ni vinner valet? Så här gick det.

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Inför valet 2018 frågade vi partierna vad de skulle prioritera högst om de vann valet.

Nu har vi facit över hur det gick för dem som styrt de senaste fyra åren. Här är resultatet för den fråga som stod överst på deras lista.

Moderatern­a: Mindre byråkrati, hälften av de tusen politiska uppdragen ska bort och två miljarder ska sparas på administra­tionen.

Facit: Det finns fortfarand­e över tusen politiska uppdrag och nästan 1 200 politiker. Nämnder och bolag har uppdrag att sänka sina administra­tiva kostnader med 10 procent. Administra­tionens andel av den totala budgeten har sänkts från 3,7 till 3,2 procent. I 2022 års budget sparas 100 miljoner kronor på administra­tion och lokaler.

Centerpart­iet: Fortsätta bygga ut kollektivt­rafiken med mer tunnelbana, expressbus­sar och pendelbåts­linjer.

Facit: Beslut om t-bana Fridhemspl­an-Älvsjö. Expressbus­s mellan Barkarbyst­aden och Akalla. Pendelbåts­linjen Söder Mälarstran­d-Kungsholme­n lades ner, men linjen till Ekerö permanenta­des och Sjövägen har förlängts till Mor

Annas brygga. Försök med pendelbåt från Vaxholm och beslut om försök till Värmdö.

Kristdemok­raterna: Låt staten ta över huvudansva­ret från landstinge­t.

Facit: Inget som beslutas i regionen. Frågan diskuteras på riksplanet.

Liberalern­a: Alla ska

ha en fast husläkare på vårdcentra­len.

Facit: Drygt 60 procent av patientern­a på vårdcentra­lerna är listade på en fast läkare.

Miljöparti­et: Nya spår och flera bussar går före att lägga miljarder på ny motorväg.

Facit: Beslut om t-bana Fridhemspl­an-Älvsjö, ny busslinje 6, expressbus­s Barkarbyst­aden-Akalla. Ännu ingen spårväg till Ropsten. Men ny motorväg (Tvärförbin­delse Södertörn).

 ?? ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? FINANSREGI­ONRÅD. Irene Svenonius (M) har inte kommit hela vägen fram när det gäller att minska administra­tionen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FINANSREGI­ONRÅD. Irene Svenonius (M) har inte kommit hela vägen fram när det gäller att minska administra­tionen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden