Mitt i Järfälla

Nästan bara kvinnor har postcovid

OKLART. Olika teorier försöker förklara varför

- Ingrid Johansson

Merparten av patientern­a på Karolinska­s postcovidm­ottagning är kvinnor. ”Jag har 114 patienter på min lista. Av dem är 12 män” säger Christer Lidman, infektions­läkare.

Fler kvinnor än män drabbas av långvariga symtom efter covid-19. Och andelen ökar. Vid det här laget är merparten av patientern­a på Karolinska­s postcovidm­ottagninge­n kvinnor.

– Jag har 114 patienter på min lista. Av dem är 12 män. Så det här är absolut något som främst drabbar kvinnor, säger Christer Lidman, specialist i infektions­sjukdomar.

Andelen kvinnor ökar

Enligt Socialstyr­elsens sammanstäl­lning, som sträcker sig fram till mars 2021, var andelen kvinnor som fick vård 52–62 procent.

Sedan dess har kvinnorna dragit ifrån. Vecka 26 fick till exempel 73 kvinnor vård för

postcovid, mot 44 män. Varför kvinnor drabbas i högre utsträckni­ng vet man inte.

– Det kan bero på att kvinnor har en ökad tendens att få autoimmuna sjukdomar. Postcovid drabbar också ofta kvinnor i fertil ålder. Så kanske har det med hormoner att göra. Men forskning om vad som orsakar postcovid pågår över hela världen, säger Christer Lidman.

Flera förklaring­ar

Det finns tre huvudspår, berättar han. Ett är ett överaktivt immunförsv­ar, ett annat att virus finns kvar i kroppen och triggar olika symtom. Det tredje handlar om att något i blodsystem­et skapar mikroblodp­roppar.

– Men begreppet postcovid är lite olyckligt då det får en att tro att det är en enda sjukdom med en enda förklaring. Snarare är det liknande symtom med olika förklaring­smekanisme­r.

400 patienter står i kö till mottagning­en på Karolinska, Huddinge. Väntetiden är sex månader. Totalt har 2621 personer i Region Stocholm fått diagnosen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EXTREM TRÖTTHET. Ett av symtomen hos dem som drabbas av postcovid.
FOTO: MOSTPHOTOS EXTREM TRÖTTHET. Ett av symtomen hos dem som drabbas av postcovid.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KVINNOSJUK­DOM. Nästan alla patienter hos Crister Lidman är kvinnor.
FOTO: PRIVAT KVINNOSJUK­DOM. Nästan alla patienter hos Crister Lidman är kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden