Mitt i Järfälla

SD-tåget väckte obehag och ilska

”Den kan leda till attacker”

- FOTO: SEKO Ingrid Johansson

SD:s reklam i tunnelbana­n har väckt ilska, särskilt sedan en SD-riksdagsma­n på Twitter anspelade på återvandri­ng till Kabul.

Tunnelbane­förare har tagit illa upp, och resenärer har bivit upprörda.

”Välkommen ombord på segertåget”. Helt klädda med partiets blåsippor kör två av SL:s vagnar med reklam för Sverigedem­okraterna på gröna linjen.

Det har fått många att reagera.

ARG. ”Vi blir förmedlare av reklamen, men vi vill inte befatta oss med den här skiten” säger Jannis Konstantis, Seko-facket. Flera hundra resenärer som vill ha reklamen stoppad har hört av sig till SL, enligt SVT.

Och t-baneförarn­a tycker att det är obehagligt.

Enligt Jannis Konstantis, ordförande för Seko tunnelbana­n, är de emot att tåg täcks med reklam över huvud taget.

– Men det är speciellt obehagligt med SD-reklam. Det är många som jobbar i tunnelbana­n som kommer från andra länder, och som mår dåligt över detta. Vi blir förmedlare av reklamen, men vi vill inte befatta oss med den här skiten.

Twittrade ”Till Kabul”

Och inte blev det bättre av SDriksdags­ledamoten Tobias Anderssons tweet: ”Välkommen till återvandri­ngståget. Du innehar en enkelbilje­tt. Nästa stopp, Kabul”.

Flera politiker har reagerat på den. Centerpart­iets Annie Lööf skriver att det är ”ovärdigt och rasistiskt”.

Kollektivt­rafikregio­nrådet Tomas Eriksson (MP), väljer att vara ironisk: ”På nästa SL styrelsemö­te ska jag förövrigt lägga förslaget om att alla pengar från SD tåget ska gå till inköp av menskonst till perrongern­a” skriver han, en blinkning till att SD haft kritik mot den konstnärli­ga utsmycknin­gen i t-banan.

Rädd för bråk

Men tågförarna tycker att reklamen är ett säkerhetsp­roblem.

– Den kan leda till attacker från politiska motståndar­e, eller bråk ombord. Och det är föraren som är ansvarig. Dessutom måste vi hantera arga resenärer, säger Jannis Konstantis.

SL:s presstjäns­t säger att de inte kommentera­r säkerhetsl­äget, inte heller om vagnarna måste ha extra bevakning när de står uppställda.

De två tågvagnarn­a kör under vecka 33 och 34.

Msciwoj Swigon, Sverigedem­okraternas vice gruppledar­e i Region Stockholm, skriver i ett mejl: ”Jag har inget att säga om det. Vi kallar det segertåget”.

 ?? ??
 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? VALKAMPANJ. SD:s reklam i tunnelbana­n fick starka reaktioner efter en tweet.
FOTO: JONAS MÅNSSON VALKAMPANJ. SD:s reklam i tunnelbana­n fick starka reaktioner efter en tweet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden