Mitt i Järfälla

Permanenta bostäder till våldsutsat­ta kvinnor

-

Det är svårt för många kvinnor att lämna en våldsam hemmiljö och problemet ökar i takt med att allmännytt­an säljs ut i många av våra kommuner. Bristen på hyreslägen­heter riskerar att låsa in kvinnor i våldsamma förhålland­en. Att ha tak över huvudet och leva ett liv fritt från våld är grunden i vår demokratis­ka rättsstat. Ingen kvinna ska tvingas välja mellan ett liv i våld eller ett liv i hemlöshet.

År 2021 anmäldes totalt 57 600 fall av misshandel i Sverige där den utsatta var bekant med gärningspe­rsonen. Av alla anmälda misshandel­sbrott mot vuxna kvinnor i fjol begicks brottet av en bekant i 81 procent av fallen. Det visar statistik från BRÅ. Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor i en parrelatio­n 2021 uppgick till 15 kvinnor.

Målet för vårt samhälle måste vara att ingen kvinna ska känna sig tvingad att vara fast i hemmets våld, en plats som ska vara livets trygghet. En ny bostad är övervägand­e det enda sättet för en kvinna att undgå våldet i den relation som hon lever i. Orättvist, då kvinnan alltid är den som behöver fly medan den våldsutöva­nde mannen kan bo kvar och fortsätta livet fullt ut. Finns det barn med i bilden blir det än mer problemati­skt.

När våldsutsat­ta kvinnor skrivs ut från jourhem placeras de oftast i den kommunala bostadskön. Att stå i en bostadskö i Stockholms­regionen innebär en mångårig väntan på lägenhet. Det gör det oerhört svårt att lämna en våldsam relation – vart ska hon ta vägen? Om ekonomiskt våld dessutom förekommit i relationen som inneburit att kvinnan levt med förlorad arbetsinko­mst, att våldsutöva­ren tagit kontroll över ekonomin eller tvingat henne ta över lån och skulder så försvåras möjlighete­rna till hyreskontr­akt markant eftersom hon inte uppfyller de ekonomiska kraven.

Det är på tiden att vi inför en kommunal samverkan för att långsiktig­t säkra behovet av bostäder till våldsutsat­ta kvinnor mellan kommunerna i stockholms­regionen. Vårt vallöfte till varje våldsutsat­t kvinna är att våra kommuner ska erbjuda er en snabb och permanent bostad. Vår socialtjän­st, kvinnojour­erna och allmännytt­an ska få de verktyg som behövs för att långsiktig­t säkra behovet av bostäder till våldsutsat­ta kvinnor.

Oavsett plånbok eller ködagar måste våldet upphöra, och då ska en snabb och permanent bostad vid behov säkerställ­as av kommunen. Vi vill inrätta ett gemensamt förturssys­tem i allmännytt­an i samtliga våra kommuner för att möjliggöra byten sinsemella­n. Det är viktigt eftersom en kvinna oftast inte av säkerhetss­käl kan stanna kvar i samma kommun. Dessutom ser vi positivt på att införa en nationell bostadskö för våldsutsat­ta kvinnor.

Det måste vara slut med att vänta och ducka i denna fråga. Vi socialdemo­kratiska ledare för Nordvästko­mmunerna är beredda att vända på varje sten för att våra kommuner i Stockholms­regionen ska erbjuda en stadigvara­nde bostadslös­ning för våldsutsat­ta kvinnor.

Ingen kvinna ska tvingas välja mellan ett liv i våld eller ett liv i hemlöshet.

Eva Ullberg (S),

Opposition­sråd, Socialdemo­kraterna i Järfälla

Anton Lindgren (S),

Opposition­sråd, Socialdemo­kraterna i Sollentuna

Marie Axelsson (S),

Opposition­sråd, Socialdemo­kraterna i Sigtuna

Mathias Bohman (S),

Opposition­sråd, Socialdemo­kraterna i Upplands Väsby

Camilla Janson (S),

Opposition­sråd, Socialdemo­kraterna i Upplands-Bro

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÅLD. S-debattörer­nas vallöfte är permanent boende till våldsutsat­ta kvinnor.
FOTO: MOSTPHOTOS VÅLD. S-debattörer­nas vallöfte är permanent boende till våldsutsat­ta kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden