Mitt i Järfälla

Svårt för blocken att få egen majoritet

VAL 2022. Nya koalitione­r kan bli vägen framåt i Järfälla

- Naimi Lundegård Matilda Klar

Vi går till val med Alliansen.

JÄRFÄLLA

Den nuvarande Alliansen är tydlig – alla partier vill helst fortsätta styra tillsamman­s. Samtidigt känner opposition­en av medvind.

Men hur ska ett nytt styre se ut när de traditione­lla blocken har svårt att få egen majoritet?

Efter fyra år av koalitions­samarbete med S, MP och C var det Alliansen (M, KD,C, L) som tog över rodret i Järfälla 2018.

Jättebra – så beskriver kommunstyr­elseordför­ande Emma Feldman (M) samarbetet i minoritets­styret.

– Vi har varit överens om det absolut mesta och viktigaste. Sen har vi fyra olika partier med frågor man brinner lite extra för, men jag tycker absolut att det har varit ett bra samarbete och det är därför vi söker förnyat förtroende för kommande period.

SD vågmästare

I dag har varken den blå eller den rödgröna sidan egen majoritet i Järfälla. SD har haft en vågmästarr­oll i kommunfull­mäktige.

Följer kommunvale­t i Järfälla de nationella strömninga­rna kan det bli ännu svårare för de traditione­lla blocken att bilda majoritet, då SD växer sig större i opinionsmä­tningarna.

Bäddar det här för samarbeten över blockgräns­en igen – eller släpps SD in i ett styre eller som stödparti?

Av allianspar­tierna är det Kristdemok­raterna som kan tänka sig att öppna dörren för de flesta partierna – så länge de får igenom sin politik.

Centerpart­iet är mer restriktiv­t och kan inte tänka sig att styra med SD. För L och M är fokus att endast allianspar­tierna ska styra även kommande mandatperi­od.

– Vi går till val med Alliansen, säger Emma Feldman.

Vill inte spekulera

Hon vill inte spekulera möjliga stödpartie­r.

– Det ser vi på valdagen hur väljarna lägger sina röster. S, V och MP utesluter SD helt från samarbeten. Oppostions­råd Eva Ullberg (S), ser positivt på möjlighete­rna att ta över efter valdagen. – Jag har en god känsla och känner medvind när jag är ute och pratar med folk, säger hon.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med för att få majoritet?

– Vi kommer samarbeta med de partier som sätter stopp nedskärnin­gspolitike­n inom skola och omsorg, det är vad vi eftersträv­ar när vi söker samarbeten framåt.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? ALLIANS. Ett minoritets­styre med Alliansen har styrt Järfälla de fyra senaste åren.
FOTO: FRED MILLER ALLIANS. Ett minoritets­styre med Alliansen har styrt Järfälla de fyra senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden