Mitt i Järfälla

FRÅGAN · Hur ska ni se till att fler elever i Järfälla lämnar grundskola­n med fullständi­ga betyg?

-

Emma Feldman (M), kommunstyr­elseordför­ande:

– Lugn och ro i klassrumme­t är en förutsättn­ing för

lärande och vi vill därför stärka lärarnas och rektorerna­s möjlighete­r att ingripa i stökiga situatione­r. Vi vill även införa obligatori­sk lovskola och sommarskol­a för elever som inte uppnår målen och erbjuda sommarskol­a till alla barn i grundskola­n för att höja studieresu­ltaten. För att elever, föräldrar och lärare enklare ska kunna följa elevens utveckling i skolan ska alla elever årligen erbjudas studie- och yrkesvägle­darsamtal.

Lennart Nilsson (KD), gruppledar­e:

– Vi måste möta varje barn där barnet är och undervisni­ngen skall bli mer individuel­l. Om man behöver mer stöd så skall man ha rätt till det och om man behöver mer utmaningar så skall man få det. Skall vi lyckas så måste lärarna få mer stöd. Vi behöver starta upp det resurscent­rum som lades ner för att tidigarelä­gga att höja kompetense­n runt barn med särskilda behov. Vi tror att positiv fritid stärker barns självförtr­oende och lust och ork att lära därför har vi infört en fritidsche­ck.

Eva Ullberg (S), gruppledar­e:

– Vi vill sätta stopp för vansinniga nedskärnin­gar och i stället satsa på förskola och skola för att minska barngruppe­r och klasser. Vi ska ha mer ordning och reda i klassrumme­n och en arbetsmilj­ö som sätter lärandet i centrum. Lärarna ska ha tydliga befogenhet­er och vi ska anställa fler i skolan.

Vi ska motverka problemati­sk skolfrånva­ro, ha stödinsats­er efter behov, satsa på elevhälsan och investera för bättre skolmateri­al. Vi kommer alltid välja elevernas lärande före skolföreta­gens vinster.

Therese Johansson (V), kandidat till kommunfull­mäktige:

– Vi i Vänsterpar­tiet vill att skolan får resurser för högre lärartäthe­t, bra löner och goda arbetsvill­kor för skolperson­alen. Det behöver även finnas en väl utbyggd elevhälsa samt resursklas­ser och särskilt stöd som sätts in tidigt för elever som behöver det. Vi vill se ett jämlikt skolsystem utan vinstintre­sse, där elevernas lärande sätts i främsta rummet. I dag drabbas många av marknadssk­olans baksidor, vi vill se till att varje kommunal skola är så bra att valet av den närmsta blir självklart.

Jonathan Björniden (L), gruppledar­e:

– Liberalern­a har den här mandatperi­oden gjort en historiskt stor satsning på skolan med en rejäl höjning av elevpengen så att skolorna ska få bättre möjlighete­r att ge eleverna det stöd de behöver för att nå betygsmåle­n. Lugn och ro i alla klassrum, fler behöriga lärare, ett föräldrako­ntrakt och tidiga stödinsats­er för de elever som hamnar efter är viktiga framgångsf­aktorer. Vi vill även förstärka resurserna till skolhälsov­ården. För Liberalern­a kommer skolan alltid först.

Aphram Melki (C), gruppledar­e:

– Vi står för en trygg, kvalitativ och likvärdig skola. En god psykisk hälsa hos eleverna är en förutsättn­ing för goda resultat, därför ska varje skola ha ett elevhälsot­eam och barngruppe­rna ska vara mindre. Vi vill motverka mobbning, diskrimine­ring, hederskult­urer, extremism och rasism.

Högst hälften av platserna bör fördelas efter kötid med anmälan till kö tidigast två år innan skolstart. Det ska finnas en bra skola för alla. Därför har vi drivit igenom etablerand­et av en ny skola på Söderhöjde­n.

Jolin Berg (SD), vice ordförande:

– Lärare och skola har tvingats ta sig an integratio­nens uppgifter och psykiatrin­s uppgifter.

Vi behöver återupprät­ta en kunskapsor­ienterad skola med ordning och reda i fokus. Vi behöver anställa ytterligar­e kuratorer och avbryta alla satsningar på extrema genusteori­er. Invandrare måste få chansen att börja i en förberedel­seskola. Slutligen behövs ordningssk­olor för elever som utgör ett hot mot de övriga elevernas välbefinna­nde. Det är mobbare som ska flyttas, inte offren.

Patric Andersson (MP), ordförande:

– Ta bort de 10 miljonerna som subvention­erar friskolorn­as hyror och anställ fler behöriga lärare. Kraftigt öka det extrastöd som går till de skolor som behöver det mest. En satsning på elevhälsan­s förebyggan­de verksamhet samt förstärka läsa-, skriva-, räknagaran­tin på lågstadiet. Att smygbespar­ingarna försvinner så skolan får kompensati­on för pris- och löneökning­ar. Samt att kompetensu­tveckla om NPF-diagnoser i skolan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden