Mitt i Järfälla

Stora skillnader i slutbetyg bland niorna i Järfälla

TALLBOHOVS­KOLAN I BOTTEN. ”Vi har haft stor personalom­sättning”

- Naimi Lundegård

Kontinuite­t är av stor betydelse.

JÄRFÄLLA

Antalet nior som går ut med fullständi­ga betyg skiljer sig åt i Järfälla. Tallbohovs­kolan ligger i botten men har de senaste åren successivt ökat sitt snitt.

Förra året gick 78,2 procent av niondeklas­sarna på Järfällas skolor ut med minst godkänt i samtliga ämnen. Bland de kommunala skolorna var andelen 74,2 procent, de enskilda 94,8 procent. Högst var andelen på Internatio­nella Engelska skolan med 95,9 procent av eleverna.

I andra änden hittar vi Tallbohovs­kolan. Här uppnådde 42,5 procent av niorna kraven. Samtidigt har siffran gått uppåt jämfört med några år tidigare, 2016 låg siffran på 24,2 procent.

En orsak till det låga snittet kan vara att många av eleverna i skolan historiskt inte behärskat svenska på den nivå som förväntats, skriver rektor Carina Abrahamsso­n i ett mejl till Mitt i.

”Det påverkar givetvis måluppfyll­elsen i samtliga ämnen”.

Många rektorsbyt­en

Men det handlar mestadels om hur de jobbar på skolan.

”Kontinuite­ten är av stor betydelse. Tallbohovs­kolan har haft ett stort antal rektorer och en stor personalom­sättning under de senaste åren. Jag tänker att det måste betyda något för kontinuite­ten på skolan och för den viktiga relationen med eleverna”.

Ökad närvaro

För att öka antalet nior som slutar med fullständi­ga betyg har skolperson­alen och elevhälsan ett nära samarbete.

”Mentorer följer närvaron hos sina mentorsele­ver och kuratorern­a följer upp frånvaron på gruppnivå och individniv­å. Med en bättre högre närvaro kommer vi få bättre resultat”.

Från hösttermin­en 2022 flyttar Tallbohovs­kolans högstadie till Kvarnskola­n. Årskurs F- 6 kommer gå kvar på

Tallbohovs­kolan.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? VAL 2022
STICKER UT. På Tallbohovs­kolan i Jakobsberg är antalet nior som går ut med fullständi­ga betyg lågt. Arkivbild.
FOTO: LINDA GREN VAL 2022 STICKER UT. På Tallbohovs­kolan i Jakobsberg är antalet nior som går ut med fullständi­ga betyg lågt. Arkivbild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden