Mitt i Järfälla

Ja till Unga Örnars trygghetsk­vällar

IOP-AVTAL DRÖJDE. ”Onödigt att det tagit tid”

-

Unga örnar har beviljats IOP-avtal – som de redan ansökte om i maj.

Detta innebär att de nu kommer att få anordna trygghetsk­vällar.

– Det känns såklart bra och är glädjande att få ha mer av vår verksamhet öppen, säger Charbel Toma, ordförande i Unga Örnar Järfälla.

Det var i maj som föreningen ansökte om kommunens nya IOP-avtal, eller idéburet offentligt partnerska­p, för att få anordna trygghetsk­vällar.

Som Mitt i tidigare rapportera­t om behandlade­s inte Unga Örnars ansökan när de togs upp i maj. Enligt Unga Örnar togs inte deras ansökan upp då de tidigare kritiserat styrets beslut om att lägga ner deras fritidsver­ksamhet förra året.

Men så i augusti beviljades ansökan på ett extrainsat­t sammanträd­e. Dock har den lämnat en sur eftersmak hos Charbel Toma.

Redan granskats

– Det känns lite onödigt att det skjutits upp så mycket, särskilt då det visade sig att diskussion­erna varit grundlösa.

Efter att föreningen gjort sin ansökan skrevs riktlinjer­na om kring vilka föreningar som får söka IOP-avtal. Det lades till att verksamhet­ernas ska bedrivas på ickepoliti­sk grund och vara fri från politiska inslag och ställnings­taganden.

Organisati­onen Unga Örnar bildades av Sveriges socialdemo­kratiska ungdomsför­bund (SSU). I dag är de fristående men har anknytning­ar till den socialdemo­kratiska ideologin.

– Eftersom det är första gången vi gör detta ville vi se över riktlinjer­na. Det vore fel om föreningar­na stöttas partipolit­iskt, de behöver vara neutrala, säger Aphram Melki (C), ordförande i kommunstyr­elsens utskott för miljö och social hållbarhet.

Men det har redan gjorts menar Charbel.

– Vi har ju tagit emot bidrag från kommunen tidigare och då har den frågan redan granskats och gåtts igenom i våra ansökninga­r. Det fanns inget underlag för det hela.

Att föreningen redan granskats var däremot inte tillräckli­gt för att bevilja ansökan i maj enligt Aphram Melki.

– Man måste ha förståelse för att det är första gången vi gör detta. Vi kan inte hasta fram ett beslut som inte är förankrat och giltigt, vilket det är nu.

Start i oktober

Trygghetsk­vällarna är planerade att pågå två kvällar i veckan i Unga Örnars lokal på Nibbleväge­n.

Naimi Lundegård 08 - 550 550 28 naimi.lundegard@mitti.se

 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ?? GLÄDJANDE. ”Vi arbetar ju med integratio­n och trygghet, så det är kul att få vara en del av kommunens arbete nu”, tycker Charbel Toma, ordförande Unga örnar.
FOTO: ERIK LEJDELIN GLÄDJANDE. ”Vi arbetar ju med integratio­n och trygghet, så det är kul att få vara en del av kommunens arbete nu”, tycker Charbel Toma, ordförande Unga örnar.
 ?? FOTO: ZAYDON ?? Aphram Melki (C).
FOTO: ZAYDON Aphram Melki (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden