Mitt i Järfälla

C och SD kan få nyckelroll­er när nytt styre skapas

- JÄRFÄLLA Naimi Lundegård 08 - 550 550 28 naimi.lundegard@mitti.se

Allt är öppet, vi får titta på det.

När de preliminär­a valresulta­ten börjat rulla in visar de en trend – inget av blocken kommer att kunna skapa majoritet själva.

För att komma dit finns det dock två partier, Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna.

Centerpart­iet i Järfälla har ökat med 0,5 procentenh­eter och får ett till mandat i fullmäktig­e, enligt preliminär­a siffror. Enligt gruppledar­en Aphram Melki har partiet en ”nyckelroll” till skapandet av ett nytt styre.

– Vi kommer att avgöra majoritete­r och vi behövs. Nu behöver vi penetrera siffrorna ordentligt och se var centern ska vara. Vi har hoppat härifrån och därifrån givet förutsättn­ingarna, det talar om att de flesta vill samarbeta med oss.

Centerpart­iet styr nu med Alliansen, men har tidigare styrt tillsamman­s med MP och S. Skulle de hoppa vänsterut i år igen skulle partierna, tillsamman­s med V, få majoritet och kunna bilda ett styre.

Kan ni tänka er att ”hoppa tillbaka” till andra blocket?

– Allt är öppet, vi får titta på det. Vi är öppna för de allra flesta partierna så länge vi har möjlighet att styra i viktiga frågor.

Röda linjer

Det finns dock en del där Centern inte kan vika sig, de kan inte tänka sig att samarbeta med Sverigedem­okraterna.

Även SD kan ha möjlighet att avgöra vilka som ska styra Järfälla. Med partiets åtta mandat skulle Alliansen kunna skapa majoritet.

– Vi är beredda att ha ett samarbete med de partier som har liknande politik som oss och är beredda att genomföra vår politik, säger SD Järfällas ordförande Jolin Berg.

Skandaler inom partiet

SD Järfälla ser ut att tappa 0,6 procentenh­eter i årets val. På riksplanet har det sett bättre ut för SD, där har Järfällabo­rnas röster ökat med 1,6 procentenh­eter.

En anledning till att partiet tappar mer lokalt tror Jolin Berg kan vara att det blåst mycket kring SD Järfälla på senaste – tre toppnamn i föreningen har uteslutits eller avgått under detta år.

Många tapp i partiet, är ni stabila nog nu?

– Det är klart att det märks när folk försvinner, men det hade sin grund. Men vi är fortfarand­e en bra förening och har ett bra samarbete internt, så jag är inte ett dugg orolig, säger Jolin Berg.

 ?? FOTO: ZAYDON KALAFSSON/PRIVAT ?? NYCKELROLL. Både Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna kan spela roll i skapandet av styre i Järfälla.
FOTO: ZAYDON KALAFSSON/PRIVAT NYCKELROLL. Både Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna kan spela roll i skapandet av styre i Järfälla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden