Mitt i Järfälla

Många vill börja plinka i Järfälla

KULTURSKOL­AN. Elever hänger på låset

-

De hänger på låset.

JÄRFÄLLA

Den som vill börja spela piano kan behöva vara snabb på tangentern­a. – Många är redan inloggade när vi släpper platserna, säger Elin Järnemo på Järfälla Kulturskol­a.

När Järfälla kulturskol­a släpper sina platser för sina kurser brukar ett instrument locka särskilt mycket, nämligen piano.

– Då hänger de på låset och många är redan inloggade när vi släpper platserna, de mest populära plasterna som piano brukar gå åt först, berättar Elin Järnemo, enhetskoor­dinator på Järfälla Kulturskol­a.

För årets hösttermin finns det i dag 199 platser till pianolekti­onerna, när denna artikel skrevs fanns åtta kvar.

Märker skillnad

På andra platser i Sverige är det liknande, piano lockar. I nära 30 procent av Sveriges kommuner får barn vänta i över ett år för att få plats, det visar en enkät som Sveriges Radios ”Kulturnytt” gjort.

För att undvika köer valde Järfälla Kulturskol­a

att byta ut sitt ansöknings­system för några år sedan, från kö till att skolan släpper lediga platser inför varje termin.

– Vi ville få bort kön för det gynnade varken oss eller medborgarn­a. Jag ser skillnaden nu mot när vi hade en kö, färre hör av sig i dag och påtalar att de inte fått någon plats.

Även väntetiden verkar ha minskat med det nya systemet.

– Nu handlar det inte om ett års väntan. Är det så att man inte får plats innevarand­e termin brukar man få en plats nästa termin eller den efter det.

Andra instrument

Samtidigt finns det andra instrument på skolan som saknar prov-sugna elever.

I september anordnade kulturskol­an ”Järfälla blåsmusikf­estival”. En del av det var att få allt fler unga intressera­de av instrument­en, då det i hela landet finns en brist på blåsare i dag.

– Det kan ju vara så att alla vet vad ett piano är och hur man spelar det, kanske att alla inte vet hur man spelar ett blåsinstru­ment. Genom våra öppna hus och uppsökande verksamhet vill vi väcka elevernas nyfikenhet även för andra instrument, säger Elin Järnemo.

Naimi Lundegård

08 - 550 550 28 naimi.lundegard@mitti.se

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? POPPIS. Piano, gitarr, slagverk och kör är de kurser som är mest populära på Järfälla kulturskol­a berättar Elin Järnemo, enhetskoor­dinator på Järfälla kulturskol­a.
FOTO: PRIVAT POPPIS. Piano, gitarr, slagverk och kör är de kurser som är mest populära på Järfälla kulturskol­a berättar Elin Järnemo, enhetskoor­dinator på Järfälla kulturskol­a.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden